Brent petrol fiyatları, 2023 yılının aralık ortasından bu yana süregelen bir yükseliş trendi sergiliyor. Bu dönemde neredeyse %20'den fazla artarak uluslararası göstergelerde belirgin bir yükseliş kaydetti. Ancak, 2024 yılının ilk çeyreğindeki performansı daha da dikkat çekici oldu. Özellikle mart ayında, petrol fiyatları bir varil başına yaklaşık 90 dolara kadar çıkarak sadece bir ay içinde %10'dan fazla arttı. Bu artış, emtia araştırma şirketi Kpler'de analist olan Viktor Katona'nın öngörülerini destekler nitelikte. Katona'ya göre, bu yükseliş trendi önümüzdeki dönemde de devam edebilir.

GSM operatöründen, 30. yılına özel tüm kullanıcılarına büyük ödül GSM operatöründen, 30. yılına özel tüm kullanıcılarına büyük ödül

Ancak, yükselen petrol fiyatlarının sadece ekonomik açıdan değil, aynı zamanda siyasi ve jeopolitik etkileri de olabilir. Özellikle, ABD'de yükselen benzin fiyatlarının, Kasım ayında zorlu bir seçimle karşı karşıya olan Biden yönetimi için rahatsız edici olabileceği yorumları yapılıyor. Bu durum, enerji politikaları ve enflasyonla mücadele stratejileri üzerinde etkili olabilir.

Diğer yandan, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin üretim kesintileriyle birlikte yaşanan potansiyel olaylar, arz sıkıntısı endişelerini artırıyor. Özellikle, 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen bir hava saldırısında İran Devrim Muhafızı komutanlarının öldürülmesi, bölgedeki gerginliği artırdı. İran'ın misilleme tehdidi, piyasalarda belirsizlik yaratıyor ve jeopolitik risk algısını artırıyor.

Tatil seyahatlerinin artmasıyla yaz aylarında talebin daha da yükselmesi bekleniyor. Ancak, bu talep artışı, OPEC+ bakanlarının haziran ayında piyasaya ne kadar petrol süreceklerine karar vermek üzere toplanacak olmalarıyla ilgili endişeleri de beraberinde getiriyor. Bazı analistler, grubun bazı üyelerinin üretimde artış isteyebileceğini ancak Suudi Arabistan'ın buna direnmesinin muhtemel olduğunu düşünüyorlar. Bu nedenle, piyasalar gelecek aylarda OPEC+'nın kararlarına ve bölgesel gelişmelere odaklanacak gibi görünüyor.