Otomotiv sektöründe yılın ilk iki ayında gerçekleşen toplam satışlar, önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir artışla yüzde 40'a ulaştı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan verilere göre, bu dönemde üretim ve ihracat rakamları da olumlu bir seyir izledi.

Yılın ilk iki ayında traktör dışında toplam otomotiv üretimi yüzde 8 artışla 241 bin 861 adede yükselirken, otomobil üretimi yüzde 12'lik artışla 151 bin 14 adet oldu. Ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarken, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 27, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 1 gerileme yaşandı.

Bu dönemde otomotiv sektörünün kapasite kullanım oranı yüzde 74 olarak gerçekleşirken, araç grubu bazında kapasite kullanım oranları da detaylı olarak belirtildi.

İhracat tarafında da olumlu bir tablo görüldü. Otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 4 artışla 164 bin 560 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 3, ticari araç ihracatı ise yüzde 6 arttı.

Kemal Kılıçdaroğlu Hakkında Hapis Cezası İstendi! Hakaretten 2 Yıl 4 Ay Yatabilir Kemal Kılıçdaroğlu Hakkında Hapis Cezası İstendi! Hakaretten 2 Yıl 4 Ay Yatabilir

Toplam otomotiv sanayi ihracatı, sektörel ihracat sıralamasında yüzde 14 pay ile zirvedeki yerini korurken, ihracattaki artış dikkat çekiciydi. İlk iki ayda toplam otomotiv ihracatı, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 6 milyar doları aştı. Bu başarıda dolar bazında ana ve tedarik sanayi ihracatındaki artışın etkisi büyük oldu.

İç pazarda da önemli bir yükseliş gözlendi. Yılın ilk iki ayında toplam pazar yüzde 40 artarak 193 bin 297 adede ulaştı. Otomobil pazarındaki artış yüzde 52'yi bulurken, ticari araç pazarında da yüzde 11 artış kaydedildi. Özellikle yerli araç satışlarında da belirgin bir artış görüldü.

Bu veriler, otomotiv sektörünün güçlü bir ivmeyle yoluna devam ettiğini ve gelecek için olumlu bir tablo çizdiğini gösteriyor.