Üniversite tercih sürecinin yaklaşmasıyla birlikte Türkiye'de eğitim camiası, 12. sınıf öğrencilerinin sınavlardaki düşük performansını tartışıyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal'a göre, okulların başarı puanı ortalamaları yüksekken, adayların sınav başarısı oldukça düşük kalmış durumda. Türkçe ve matematik sınavlarında öğrencilerin doğru yanıtlama oranları oldukça düşük seviyelerde.

Yapılan açıklamalara göre, bu yıl son sınıf öğrencilerinin Temel Yeterlilik Testi'ndeki doğru cevap ortalamaları oldukça düşük görünüyor. Türkçe testinde öğrencilerin 40 sorudan sadece 20'sine, matematik testinde ise 40 sorudan yalnızca 8.2'sine doğru yanıt verdiği belirtiliyor.

Öğrencilere devamsızlık affı açıklaması! Öğrencilere devamsızlık affı açıklaması!

Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri gibi alanlardaki 20 soruluk testlerde de öğrencilerin başarı oranlarının düşük olduğu görülüyor. Sosyal Bilimler testinde öğrenciler 8.6, Fen Bilimleri testinde ise 3.5 doğru yanıt ortalamasına ulaşabildi.

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, bu düşük sınav başarılarının, öğrencilerin gerçek başarılarını yansıtmadığına dikkat çekiyor. Ünsal'a göre, okul başarı puanlarıyla sınav başarıları arasında büyük farklar bulunuyor. Öğrencilerin diploma notları yüksek olsa bile sınavlardaki başarıları oldukça düşük kalabiliyor.

Ünsal, "Sınav sonuçları üzerinden okulların nasıl bir eğitim yaptığına dair bir sorgulama yapamadığımız için böyle bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz." şeklinde eleştiride bulunuyor. Aynı okulun öğrencilerinin diploma notlarının yüksek olmasına rağmen sınav başarılarının düşük olması, eğitim sistemi ile sınavların uyuşmadığına işaret edebilir.