2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı ile eğitimde önemli değişiklikler geliyor. Bu değişikliklerin başında okullara performansa göre karne verilmesi yer alıyor. İşte okul karne sistemi ve detayları...

Bu yeni sistemle okulların gelişimi yakından takip edilecek. Okul bazlı performans değerlendirme sistemi ile düşük seviyede gelişim gösteren okulların neden bu durumda oldukları analiz edilecek ve gelişimlerini artırmak için gerekli önlemler alınacak. Bu, eğitim kalitesinin artırılmasında büyük bir adım olacak.

Okul Öncesi Eğitimde Yenilikler: Çocukların kaliteli, ücretsiz ve evrensel eğitime erişimlerinde fırsat eşitliği sağlanacak. Okul öncesi eğitime erişimde ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyleri gözetilerek bölge ve ailelerin ihtiyaçlarına yönelik modeller geliştirilecek.

Eğitimde Nitelik ve Kapsayıcılık: Öğrenci başarısındaki farklar azaltılacak. Tüm okullarda nitelikli ve kapsayıcı eğitim hizmeti sunulacak. Bu amaçla, eğitimde ailelerin katılımı teşvik edilecek.

Okul Karne Sistemi: Okulların performansı değerlendirilerek karneler oluşturulacak. Düşük performans gösteren okullar için geliştirici programlar uygulanacak.

Diyanet, 'Suudi Arabistan'da makam aracı' iddiasını yalanladı Diyanet, 'Suudi Arabistan'da makam aracı' iddiasını yalanladı

E-Öğrenci Dosyası ve Destekleme Programları: Her öğrenci için akademik ve sosyal faaliyetlerin kaydedildiği bir dosya oluşturulacak. Destekleme programları, öğrenci ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırılacak.

Kaliteli Eğitime Erişim: Fırsat eşitliği sağlanarak, eğitimde çevresel faktörlerden kaynaklanan farklılıkların etkisi azaltılacak. Kız çocuklarının eğitime katılımlarını engelleyen faktörler analiz edilerek, okul terkleri önlenmeye çalışılacak.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi: Uzun vadeli öğrenme sürecini içeren, bireyin gelişimini temel alan bir ölçme ve değerlendirme sistemi oluşturulacak.

Bu değişikliklerle eğitim sistemi daha kapsayıcı ve nitelikli hale getirilmeye çalışılacak.