Eski AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, Mehmet Şimşek'i Uyardı! "Ciddi Öfke ve Kızgınlık Var" Eski AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, Mehmet Şimşek'i Uyardı! "Ciddi Öfke ve Kızgınlık Var"

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Üroloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yücel Boz, o yaştan sonra her iki erkekten birinin bu rahatsızlık ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek risk konusunda uyardı. Peki o yaştan sonra her iki erkekten birinde görünme riski olan hastalık nedir? Hangi yaştan sonra her iki erkekten biri risk altında? İşte detaylar...

prostat-kanseri

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Üroloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yücel Boz, 50 yaş üstü her iki erkekten birinin iyi huylu prostat büyümesi ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek şöyle konuştu:

"Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) dediğimiz iyi huylu prostat büyümesi, prostat bezinde görülen büyümenin, idrar kanalında tıkanıklığa neden olacak şekilde baskı yapmasıyla idrar yapma güçlüğüne neden olan klinik durumdur. Bu durum yaşa bağlı olarak artış gösterir. İyi huylu prostat büyümesi olan hastaların başlıca şikâyetleri; idrara başlamada güçlük, zayıf ve kesintili idrar yapma, idrarı tam boşaltamama hissi, sık idrara çıkma, ani idrar sıkışıklığı, gece idrara çıkma, idrar kaçırma gibi şeklinde olabilmektedir” dedi.

iyi-huylu-prostat-buyumesi-tedavisi-9

PROSTAT KANSERİ İLE KARIŞTIRILABİLİR

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yücel Boz prostat kanseri ile benzer belirtileri olabilen prostat büyümesi ile ilgili “Yaşlanmaya bağlı olarak 50 yaşından sonra her 2 erkekten biri hemen hemen az veya çok bu problemleri yaşayabilir. Bu durum ortaya çıktıktan sonrasına bakmak lazım. Aslında iyi huylu prostat büyümesiyle, prostat kanserinin belirtileri birbirine benzer yani idrar yapmakta güçlük şeklinde. Prostat muayenesi ve kandaki PSA artışı olup olmamasına göre iyi huylu prostat büyümesini prostat kanserinden ayırt edebiliyoruz. Eğer verilen ilaç tedavisiyle rahatlama olmazsa, kişinin şikayetlerinde veya işeme testinde düzelme olmazsa o zaman ameliyat önerebiliyoruz. BPH tedavisinde en güncel ve etkin tedavi yaklaşımları olarak HOLEP, THULEP, BİPOLEP yöntemleri öne çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

6239924ad265a40f7c7dc9e1

NASIL TEDABİ EDİLEBİLİR?

Uzman Ürolog Mustafa Yücel Boz, iyi huylu prostat büyümesinin 3 farklı yöntemi olduğunun altını çizerek o yöntemleri şöyle aktardı: “İyi huylu prostat büyümesinde en etkili yöntemler olarak HOLEP, THULEP ve BİPOLEP yöntemleri öne çıkıyor. HOLEP ve THULEP yöntemleri birbirlerine benziyor. Bu yöntemler arasında kullanılan lazer kaynağı farkı var. BİPOLEP yönteminde ise enerji kaynağı farkı var. HOLEP yöntemi, kolay anlaşılması açısından açıklayacak olursak prostatı portakala benzetirsek, kabukla dilimler arasındaki sahayı bize kanama çok az olacak derecede net olarak açmamızı sağlıyor. Özellikle kanama yönünden çok avantajı var. Prostat büyümesini etkili şekilde tedavi edebiliyoruz. Tekrar etme ihtimali de standart prostat ameliyatlarına göre çok az. HOLEP ve TULEP yöntemleri teknik olarak aynı yöntemlerdir, sadece kullanılan lazer enerji farklılığı vardır. HOLEP yöntemi daha az kanama riski ile vücutta herhangi bir kesi yapılmadan büyük miktarda dokuyu çıkarabilme imkanı sağlarlar. HOLEP yöntemi cerrahi tedavi gerekliliği olan başta yüksek hacimli prostat büyümesine sahip tüm BPH hastalarında uygulanabilir. Anestezi değerlendirmesi sonrası, belden ya da genel anestezi altında işlem uygulanabilir. Ameliyat sonrası 1 veya 2’nci gün sonda çekilerek, hastanın idrar akışı gözlemlenerek hastalar taburcu edilebilir.”