Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasaların yakından takip etmiş olduğu faiz kararını bugün duyuracak. TCMB son görüşmesinde faizi kararını yüzde 45 olarak açıklamıştı.

Saatler 14:00 gösterdiğinde duyurulacak olan faize yönelik tahminler sabit kalacağı yönünde. Ancak Merkez Bankası'nın 250-500 puanlık beklenmedik yükselişler de yapabileceği göz önünde bulunduruluyor.

23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi 23 Nisan Kutlamasında Çocuğu Tekmelemişti! Belediyedeki İşine Son Verildi

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, anlattı. Baydar'ın konuşması şöyle:

“Bugün açıklanacak olan Merkez Bankası’nın faiz kararında şu an için içeride çok fazla bir değişiklik beklenmiyor. Merkez Bankası’nın beklenti anketinde de faizin sabit tutulacağı öngörülüyor. Yabancı kuruluşlar faizlerin yükseltilebileceği konusunda görüşler veriyor ancak ‘bu ana görüşümüz’ değil şeklinde not düşüyorlar. Piyasada genel beklenti şu anda faizlerin değiştirilmeyeceği yönündedir.


SEÇİMLERİN ARINDAN TAHMİNLER NE YÖNDE?

“Seçimden ziyade mart ayı enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından faizlerle ilgili Merkez Bankası biraz daha net olacaktır. Mart ayı enflasyon rakamı yüzde 3’ün üzeri bekleniyor. Geçen sene mart ayı enflasyonu yüzde 2’nin üzerinde gelmişti. Oran yüzde 4’e yaklaştıkça Merkez Bankası’nın faiz artırma ihtimali artacak. Mart ayı enflasyon rakamı kritik önemde. Eğer yüzde 3.5 ve üzeri çıkarsa büyük ihtimalle faiz artırımı gündemde gelecek. Önümüzdeki dönemlerde 500 baz puanlık bir faiz artırımı ihtimali var.

FAİZ KARARI DÖVİZ VE ALTINA NASIL YANSIYACAK?

Faiz kararında sürpriz çıkmazsa, yani beklentiler dahilinde gerçekleşirse çok fazla bir oynaklık olmayacaktır. İçeride Merkez Bankası eğer sürpriz yapmazsa piyasalarda çok fazla olumlu veya olumsuz etki yapmayacaktır.

KREDİ KARTLARINA YÖNELİK YENİ BİR ÇALIŞMAYA GİDİLİR Mİ?

Merkez Bankası para politikasında faizler dışında diğer enstürmanları da çok aktif kullanmaya başladı. Son zamanlarda yoğun swap işlemleri de yapılıyor. Kredi kartları ile ilgili düzenlemeler dışında bazı kredilerde de düzenlemeler yapıldı. Dolayısıyla önümüzdeki dönem içerisinde hem ihtiyaç kredilerine hem de işletme sermayesi olarak kullanılan nakit kredilerin kullanımı konusunda bankalar istekli olmayacak. Kredi bulmak zorlaşacak gibi görünüyor.

Merkez Bankası’nın sözlü yönlendirmeleri ile beklediğimiz kararları bankalara uygulattığını görüyoruz. Ekstra bir düzenleme olabilir ancak şu anda zaten bankalar gerekli olan işlemleri yapmaya başladılar. Özellikle rotatif kredilerde, nakit karşılığı işletme kredilerinde kullanım zor görünüyor. İhtiyaç kredileri de zorlaştı. İç talebi zorlaştıracak bu etkiler nedeniyle şu anda ilave bir düzenlemeye ihtiyaç yok. Kredi kartı taksitleri veya limitleri ile ilgili önümüzdeki dönem sözlü yönlendirmelerin yazılı halde Merkez Bankası düzenlemesi olarak çıkma ihtimali yüksek diye düşünüyorum.

FAİZ KARARININ BORSAYA GETİRİSİ VEYA GÖTÜRÜSÜ OLACAK MI?

Seçim öncesinde beklediğimiz dalgalanmalar gerçekleşiyor. Borsadaki hareketler sürpriz değil, pozisyon ayarlamaları ile alakalı. Seçime kadar bu dalgalanmalar artarak devam edecektir. Merkez Bankası’nın faiz kararının borsada yönü değiştirici bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Ancak enflasyon rakamları borsayı etkileyebilir. O yüzden biz daha çok mart ayı enflasyon rakamlarına odaklandık.

Seçimlerden sonra yabancı girişinin artacağı konusunda sayın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları vardı. Dolayısıyla bu çerçeveden bakarsak yabancı yatırımcı girişi ile beraber borsada seçimden sonra bir yükseliş bekleyebiliriz. En son 2 milyar euro eurobond ihracı oldu. Bu 2017’den beri yapılmamıştı. Eurobond ihracı önemli bir ipucudur. Bu yabancı yatırımcının ilgisinin olduğunu gösteriyor. Türk eurobondlarına gelen taleple yabancı yatırımcının Türk menkul kıymetleri almaya başladığını gösteren bir uygulama bu. Seçimden sonra yabancı yatırımcının faizlere ve Borsa İstanbul’a girişinin artacağını düşünüyorum.” şeklinde değerlendirdi.