Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), ek sıkılaşma adımlarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sıkı para politikası faaliyetini güçlendirecek ek sıkılaşmalar için harekete geçildiğini belirtti.

Açıklamada şunlar paylaşıldı:

"Kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında; TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi

Kredi büyüme kısıtlamlarına yönelik çalışmanın etkisini artırmak amacıyla, menkul kıymet tesisine ilave olarak, kredi büyümesine bağlı gerekli karşılık tesis oluşturulmasına yönelik hazırlıkların da devam edildiği vurgulandı. Bunun dışında, parasal aktarım faaliyetlerinin sağlamlaştırılmasına yönelik ek adımlar üzerinde de düzenlemeler yapıldığının altı çizildi.

Merkez Bankası, ihracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri ile kamu kuruluşlarına ve deprem bölgesine ilişkin kredilerin bu kısıtlamlardan muaf tutulmaya sürdürüleceği vurgulandı.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun 22 Şubat'taki görüşmelerine ilişkin paylaşılan raporda, "Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenecektir" ifadeleri paylaşılmıştı.