Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası , Finansal İstikrar Raporu'nu yayımlayarak enflasyonla mücadelede attıkları adımlara ve finansal istikrarın sağlanmasına yönelik politikalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, rapor çerçevesinde enflasyonla mücadelede kararlılıklarını sürdürdüklerini belirterek, haziran ayında başlatılan güçlü parasal sıkılaştırmaya vurgu yaptı.

Güçlü Parasal Sıkılaştırma Devam Ediyor

Erkan, rapor kapsamında yaptığı konuşmada, "Enflasyonla kararlı mücadelemizi, haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma ile sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı. Bu çerçevede atılan adımların piyasa mekanizmalarının işleyişinde artışa ve varlık fiyatlarının sinyal niteliğinin güçlenmesine yol açtığını belirtti.

Fiyat İstikrarının Toplumsal Refaha Katkısı

TBMM'ye 6 yeni dokunulmazlık dosyası sevk edildi TBMM'ye 6 yeni dokunulmazlık dosyası sevk edildi

Başkan Erkan, fiyat istikrarını sağlamanın toplumsal refaha büyük katkı sağlayacağını vurgulayarak, enflasyonla mücadeledeki kararlılık mesajını tekrarladı. Bu süreçte makro finansal istikrarı gözeterek, finansal piyasalara ilişkin düzenlemelerin sadeleştirildiğini ve etkilerini görmeye başladıklarını dile getirdi.

Reel Sektörün Finansal Görünümü

Raporda ayrıca, reel sektör firmalarının finansal görünümüne de değinilerek, likit bilanço yapıları, yüksek kârlılık, ve azalan borçluluk oranları gibi unsurların finansman maliyetlerindeki artışa karşı direncini gösterdiği belirtildi. TCMB'nin para politikasının etkinliğini destekleyen unsurların başında bankacılık sisteminin güçlü yapısının geldiği vurgulandı.

TCMB'nin İzlediği Politika Çerçevesi ve İlerleme Taahhüdü

Merkez Bankası Başkanı, raporun tamamında fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarın korunmasının önemine vurgu yaparak, bu doğrultuda alınan tedbirlerin etkilerini şeffaf bir şekilde paylaştıklarını ifade etti. Ayrıca, ilerleyen süreçte de şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine bağlı olarak iletişimlerini sürdüreceklerini belirtti.