Kamudanhaber.net-özel

Bu araştırmada okul yöneticilerinin, okul yönetiminde örgütsel bağlılığa yönelik görüşleri belirlenmiştir. Bu araştırmaya ait sonuçlar bulgular doğrultusunda aşağıda verilmiştir.
Yöneticilerin örgütsel bağlılığın ortak amaç, hedef ve değerler, sahiplenmek ve korumak olduğu sonucuna varılmıştır.
Mercan (2006) göre bağlılık; en yüksek derecede bir duygudur. Bir kişiye, bir düşünceye, bir kuruma ya da kendimizden daha büyük gördüğümüz bir şeye karşı gösterdiğimiz bağlılığı ve yerine getirmek zorunda olduğumuz bir yükümlülüğü anlatır (Akt.Güneş ve Diğ.,2009). 
Araştırmaya katılan yöneticilerden çoğunluğu örgütsel bağlılığın kurumlarında huzur ve mutluluk içinde olmalarını sağladığı bu yüzden okulda daha çok bulunmak istedikleri tespit edilmiştir. 
Karahan (2008) araştırmasında liderlik ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ilişkiler olduğu, liderliğin, çalışanların örgütsel bağlılığını olumlu yönde etkilediğine dair bulgular elde etmiştir.  
Katılımcılardan akademik başarıya yönelik hedeflerinin örgüt hedefleri ile uyuştuğu 
Yöneticilerin okul örgütü ile mesleki anlamda gelişime yönelik ortak hedefler taşıdıkları, fiziki iyileştirmeler konusunda okul örgütü ile ortak hedefler içinde oldukları tespit edilmiştir.
Yöneticilerin gönüllülüğe dayalı sosyal etkinliklerin ve mevzuata dayalı sosyal etkinliklerin örgütsel bağlılığa olumlu katkı sağladığı tespit edilmiştir.
    Yöneticilerin ödüllendirme, motivasyon sağlama, olumlu mizah kullanmanın örgütsel bağlılığa katkı sağlayacağı sonucu ortaya çıkmıştır.
    Örgütsel bağlılığı artırmaya yönelik olarak sosyal faaliyetleri artırmak, çalışanların güdülenmesini sağlamak sonuçlarına ulaşılmıştır.
Bu bölümde, araştırma sonuçları doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir
Çalışanların örgütten soğutulmaması için bürokratik işlemlerde daha planlı, programlı ve esnek ilkeler olması gerekmektedir.
Öncelikle okul yöneticilerine, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki tüm yöneticilere, “Örgütsel Bağlılık” kavramıyla ilgili eğitim ve seminerler düzenlenerek, konu hakkında bilgi sahibi olmaları, tutum ve davranışlarında örgütsel bağlılıklarını arttırıcı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Bu araştırma ilkokul ve ortaokul kurumlarında görev yapan yöneticileri kapsamaktadır. Benzer bir araştırma ortaöğretim kurumlarında görev yapan yöneticiler arasında da yapılabilir. Yönetici görüşlerinin yanı sıra öğretmenlerin, hatta öğrencilerin görüşlerini de kapsayan benzer araştırmalar yapılarak bulgular genişletilebilir. 
Bu araştırma devlet okullarında çalışan yöneticileri kapsamaktadır. Özel okullarda çalışan yöneticiler ile de örgütsel bağlılığa yönelik görüşme yapılıp, farklılıklar karşılaştırılmalıdır.