Öğretmen ve İdareciler eğitim öğretim yılı içinde kendi istekleri doğrultusunda veya resen bazı hizmet içi eğitimlere çağırılmaktadır. Şüphesiz ki yapılan bu eğitimlerin esas amacı eğitim öğretimi daha etkin ve verimli hale getirmektir.

Ancak bazı durumlarda öğretmen veya idareciler bu hizmet içi eğitimlere çağırıldıkları halde gidememektedir ve bu durumlarda soruşturma geçirip ceza alabilme durumuyla karşı karşıya kalabilmektedir.

Bu tip olumsuz durumlarla karşılaşmak istemeyenler, Hizmet içi eğitim başlamadan önce silsile kuralına uygun şekilde mazeretlerini belgelendirmek şartıyla dilekçe yazarak hizmet içi eğitime katılamayacaklarını belirtmelerinde fayda vardır ki bu durumda milli eğitim başka bir öğretmen veya idareciyi sizin yerinize hizmet içi eğitime gönderip mağduriyetlerin önüne geçebilmektir.

Bir diğer yol ise istemeden de olsa öğretmen ve idarecilerin en çok başvurduğu yol rapor almaktır. Ancak rapor alma durumunda en çok yapılan hata özellikle il dışındaki gerçekleşecek olan hizmet içi eğitimin başladığı gün rapor almaktır.

Aslında olmasın gereken hizmet içi eğitimin başlamadan önceki gün ikamet ettiği yerden rapor alması gerekmektedir ve raporlu gün sayısı ile hizmet içi eğitimin süreceği gün sayısı göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu konu ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığının yazısı