Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan yeni müfredat, 1. sınıf öğrencilerinin okuma ve yazma becerilerini geliştirmeye yönelik önemli değişiklikler içeriyor. Türkçe dersi öğretim programında yer alan "Ses Esaslı İlk Okuma Yazma Öğretimi" ile öğrencilere temel okuma ve yazma becerileri kazandırılacak.

YSK Başkanı 31 Mart seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladı YSK Başkanı 31 Mart seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladı

Bu yeni öğretim yaklaşımı, öğrencilerin anlamını bildiği sözcüklere ulaşacakları heceleri elde etmeyi esas alıyor. Öğrencilerin yakın çevrelerinde duydukları ve deneyimledikleri sözcükler üzerinden öğrenme süreci şekillendirilecek. Böylece, öğrencilerin bilişsel gelişimine katkı sağlayacak cümleler oluşturularak seslendirme aşamasında anlamlı hece ve sözcükler üzerinde odaklanılacak.

İlk okuma yazma süreci sadece harflerin seslendirilmesi ve kopya edilmesiyle sınırlı kalmayacak; aynı zamanda öğrencilerin bilişsel gelişimine de önemli katkılar sağlayacak. Bu süreç, dinleme, konuşma ve yazma becerilerini içeren dört dil becerisini kapsayacak şekilde tasarlanmıştır.

MEB'in yeni müfredatına göre, harf gruplarının oluşturulmasında kolay sesletim, kullanım sıklığı, yazım kolaylığı ve sözcük üretimi gibi faktörler dikkate alınacak. Öğrencilerin öğrenme hızlarına ve sınıf mevcutlarına göre öğretmenler tarafından sürelerin esnek bir şekilde düzenlenmesi önerilecek.

Dönem bitimine yakın dönemlerde yeni seslerin verilmemesi, önceki öğrenilen seslerin pekiştirilmesine odaklanılması da önemli bir strateji olarak belirlenmiş. Bu şekilde, öğrencilerin ezberden uzak, derinlemesine ve anlamlı bir şekilde öğrenmeleri sağlanacak.