Et ve Süt Sektörü Alarm Veriyor! İhracat Kısıtlamaları Üretimi Tehlikeye Atabilir Et ve Süt Sektörü Alarm Veriyor! İhracat Kısıtlamaları Üretimi Tehlikeye Atabilir

Evlerde patates ve soğanın ardından en çok tüketimi olan ürün biber, mart ayında yüksek fiyatıyla zirveyi sırtladı. Mart 2023'te çarliston biberin kilogram fiyatı 35 lira olurken, bu yıl 120 liraya kadar yükseldi. Hükümetin almış olduğu önlemler kapsamında ürün giriş fiyatlarının etiketlerde gösterilmesi, zamların sebebini net olarak gösterdi. Marketlerde kilogramı 120 liradan olan biberin markete getirilen fiyatının 39 lira olması vatandaşların tepkisine neden oldu. Ancak marketler, giriş ve satış fiyatları yazılsa bile, zam yapmaktan çekinmiyor.

Bugünden itibaren Antalya halinden ortalama olarak 30-35 liraya çıkan biberin kilogram fiyatı, İstanbul halinden 40 liraya çıkışı yapılıyor. Marketlere de aynı rakamlarla yani 39-45 liraya arasında girişi sağlanıyor. Ancak marketler bu rakamları üç kat yükselterek, biberi 100-120 liraya satışa koyuyor. Sadece biber için değil bütün ürünlerde aynı. Üreticiler konu hakkında "Benim maliyet artışım, marketlerin maliyet artışından daha fazla, ama satış rakamları tam tersi. Ben bir ürüne girdi maliyetlerini sebebiyle iki kat zam yaparken, market sadece rafa koyarken girdi fiyatını üçe katlıyor" şeklinde konuştu.