Artan konut fiyatları ve faiz oranları, konut kredisi taksitlerini artırarak sabit gelirli vatandaşlar için konut almayı güçleştiriyor. Türkiye genelindeki konut fiyatları yıllık yüzde 82,8 artarken, metrekare fiyatları hala yüksek seviyede. Ortalama bir konutun metrekare fiyatı kasımda 30,318.6 TL'ye yükselerek 100 metrekarelik bir konutun fiyatını 3 milyon 31 bin 860 TL'ye çıkardı.

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Atatürk ve Cumhuriyet Müfredattan Çıkarılmadı, Büyük İftira! Milli Eğitim Bakanı Tekin: Atatürk ve Cumhuriyet Müfredattan Çıkarılmadı, Büyük İftira!

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) verilerine göre, 2023'te kira fiyatları yüzde 87, ev fiyatları ise yüzde 65 arttı. Konut fiyatlarındaki artış, konutun ulaşılabilir seviyelerde olmasını zorlaştırıyor. Ayrıca, konut kredisi maliyetlerindeki artış da bu durumu daha da güçleştiriyor.

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de konut satışlarındaki ipotekli konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 36,6 azalarak 177 bin 748 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 14,5 olarak gerçekleşti. Kredi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte kredili konut satışları sert bir düşüş yaşadı.

Konut kredisi kullanılarak alınan evlerin maliyeti, faiz oranları ve vadenin uzunluğu dikkate alındığında, 3 milyon TL'lik bir evin maliyeti 9,5 milyon TL'ye kadar yükseliyor. Bu durum, ev sahibi olmayı düşünen vatandaşlar için zorlayıcı bir finansal yük oluşturuyor.