Mehmet Şimşek: Enflasyon Mayıs Ayında Zirve Yapacak, Ardından Hızla Düşecek Mehmet Şimşek: Enflasyon Mayıs Ayında Zirve Yapacak, Ardından Hızla Düşecek

İstanbul 7. İdare Mahkemesi, ele aldığı bir dava kapsamında, 775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun 18. maddesinde yer alan "Yeniden Gecekondu Yapılmasının Önlenmesi" başlıklı hükmünün, "izinsiz yapılar hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır" şeklindeki kısmının Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, iptal talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, söz konusu düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı buldu ve iptal etti. İptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe girmesi kararı alındı.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesinde, söz konusu kuralın, kamu arazisi üzerinde izinsiz yapıların tespit edilmesi durumunda, belediye veya devlet zabıtasının derhal yıkım yapabilmesine olanak sağladığı ifade edildi. Ancak, bu durumda ilgililere yıkım işleminin tebliğ edilmesi ve karara karşı dava açma hakkı tanınmamasının, Anayasa'nın mülkiyet hakkını ve etkili başvuru hakkını ihlal ettiği vurgulandı. Bu durumun, yıkım kararının hukuka uygunluğunun incelenmesi için başvuru yolunu işlevsiz hale getirdiği belirtildi.