Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 50'ye yükseltmesiyle birlikte konut kredisi faizleri güncellendi ve konut kredisi kullanımında ciddi bir düşüş yaşandı. Yüksek faiz oranları ve taksit ödemeleri, ev almayı zorlaştırırken, kredili satışlarda rekor bir düşüş gözlendi. Bu düşüşle birlikte, en düşük konut kredisini hangi bankanın sağladığı merak konusu oldu.

2024 yılının ilk iki aylık döneminde konut satışlarında yüzde 2'lik bir gerileme yaşandı ve banka kredisi kullanılarak yapılan konut satışı sayısı 14 bin 742 olarak kaydedildi. Toplam satışların sadece yaklaşık yüzde 8.5'i kredili olarak gerçekleşti. Kredili satışlarda geçen yıla göre yüzde 56.10'luk bir düşüş yaşandı.

Buse Naz Çakıroğlu Üst Üste Üçüncü Kez Avrupa Şampiyonu Oldu Buse Naz Çakıroğlu Üst Üste Üçüncü Kez Avrupa Şampiyonu Oldu

Konut kredisi faiz oranlarında en uygun seçenek, Akbank'ın "İlk Evim" kampanyası oldu. Merkez Bankası'nın politika faizindeki artışa rağmen bu kampanyada henüz güncelleme yapılmadı ve faiz oranı hala yüzde 2.94 seviyesinde bulunuyor. Bu oranla çekilen 10 yıllık 1 milyon TL'lik kredinin aylık taksiti 30 bin 337 TL'ye ulaşıyor.

Sektör temsilcileri, konut yatırımının reel olarak zarar vermeye başlamasıyla birlikte satışlarda etkilenmenin arttığını belirtiyorlar. Şu anda satışların genellikle yatırım amaçlı değil, oturmak için yapıldığı ve alternatif ödeme seçenekleriyle gerçekleştiği ifade ediliyor.