Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman? Gözler Öğretmen Atamalarına Çevrildi! Kabine Toplantısı Ne Zaman?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yeşil Hat üzerinde bulunan karma köy Pile'ye yönelik başlatılan yol yapımı çalışmalarındaki gerginliği değerlendirerek, Rumların Pile'nin tamamen bir Rum köyü olmasını amaçladığını ve buna müsaade etmeyeceklerini belirtti. Tatar, Rumların Pile'deki Türklere yönelik baskılarının arttığını ve bu baskılarla Türkleri bölgeden göçe zorlamak istediklerini ifade etti. Ayrıca, Pile'deki Türklerin devlet tarafından unutulmuş izlenimi yaratılmak istendiğini ve buna karşı çıkacaklarını vurguladı.

Tatar, Pile'nin KKTC'nin Beyarmudu kasabasına bağlayan mevcut yoldan ulaşımın sorunlu olduğunu ve bu nedenle Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin uygulamaya geçirildiğini belirtti. Bu yolun, Pile'den KKTC'ye ulaşımın hızlanması ve gümrük işlemleri nedeniyle yaşanan gecikmelerin önlenmesi amacıyla hayata geçirildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, 25 yıldır süregelen diplomatik mücadelenin sonucunda bu yolun yapımının başlatıldığını ancak BM'nin sürekli olarak oyalayıcı tavrının olduğunu ifade etti. BM'nin, Kıbrıs Türklerini sıkça oyaladığını ve sorunun çözümünü ertelediğini dile getiren Tatar, KKTC'nin egemenliğini Yeşil Hat üzerinde savunmaya kararlı olduklarını vurguladı.

18 Ağustos'ta BM Barış Gücü askerleri ile KKTC polisi arasında yaşanan olayların arzu edilmediğini belirten Tatar, ancak KKTC toprağının Yeşil Hat içinde gösterilmeye çalışılmasına izin veremeyeceklerini söyledi. Yiğitler'den Pile'ye yol yapımının tamamlanacağını ve sorunun diplomatik yollarla çözülmesini umut ettiklerini dile getirdi.