İstanbul’da esnaflarda kırmızı et fiyatları 15 gün içinde 2 defa zam aldı. Kırmızı ette görülen zamlar vatandaşın bütçesini bir hayli zorluyor. Öyleyse, fiyatlardaki bu kadar artışın sebebi ne?

Kırmızı etteki bu fiyatlandırmaya yönelik merak edilenleri Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaolu, açıkladı. Ağaoğlu'nun konuşması şöyle:


‘YÜKSEK FATURALARLA GÖSTERİYORLAR’

“İstanbul’da kasaplarda 15 günde iki kez zam yapıldı. 15 Şubat itibarıyla Rekabet Kurumu’na ihbarda bulundum. 140 TL’ye ithal edip 160 TL’ye mal olan eti yüksek faturalarla gösterip piyasaya karkas eti 350-400 TL’ye satıyorlar.

Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama

‘ÖZEL SEKTÖR FİRMALARINA DİKKAT’

İthalatı yapan özel sektör firmalarına dikkat. Onlar ucuza ürettikleri eti pahalıya mal etmiş gibi göstererek hem para aklıyor hem de fahiş fiyatla et satılmasına yol açıyorlar.


‘DEVLET TARAFINDAN YAPILMASI YARARLI’

Böyle durumlarda Rekabet Kurumu’nun tespitleri de dikkate alınarak et ithalatının sadece devlet tarafından yapılmasında yarar vardır. Bilindiği üzere önümüzde Ramazan ayı var. Et ve süt ürünleri gibi temel gıda maddelerin fiyatlarında ciddi artışlar görüyoruz.

Şu anda Afyon’da karkas fiyatının kilosu 400 TL. Bundan 15 gün önce kıymanın kilosu 350 TL arasındaydı şu anda 480 TL seviyesindedir. Kuşbaşı 380 TL seviyesindeydi 490 TL oldu. Bu fiyatlar İstanbul Avrupa ve Anadolu yakası için geçerlidir.

‘50 LİRADAN 80 LİRAYA ÇIKTI

Tavuk eti fiyatlarında da artış var. 15 gün önce tavuk göğsü 100 TL seviyesindeydi. 150 liradan satılmaya başladı. Bütün tavuğun fiyatı 50 liradan 80 liraya çıktı.

‘PİYASAYI MANİPÜLE EDİYORLAR’

Rekabet Kurumu 11 büyük et firmasının piyasayı manipüle ettiklerini ön incelemede tespit etti. Buna paralel olarak mutlaka Cumhuriyet savcılıklarının da TCK 237 ve TCK 240 maddelerinde yer alan piyasanın fiyatları manipüle etme ve stokçuluk suçundan ötürü soruşturma başlatması gerekmektedir. Ayrıca soruşturma sonucunda şayet ihlal tespit edilirse bunlar ifşa edilmeli ikinci kez tekrarı söz konusu olduğunda işletmelerine devlet tarafından el konulmalı ya da kapatılmalıdır.

‘İMKANLAR ORTADAN KALDIRILMALIDIR’

Halkın temel gıdaları ile fiyat oynayanlar bunu tekrarladığı taktirde hapisle cezalandırılmalıdırlar. Yapılacak yasal düzenlemede bu tür topluma yönelik ekonomik suç işleyenlerin alacakları cezaların ertelenmesi veya paraya çevrilmesi imkanı ortadan kaldırılmalıdır.

ET FİYATLARI NE KADAR DAHA YÜKSELECEK?

Devlet artmasını önleyecektir. Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın katkısı ile bu fiyat artışları önlenmelidir.

FAHİŞ FİYATLANDIRMAYA VATANDAŞIN TEPKİSİ NE OLMALI?

Vatandaş kasap ile tartışmasın, kasabın arkasındaki güçleri bulup ortaya çıkarmak devletin ilgili kurumları tarafından yapılıyor. Spekülatif fiyat oluşturanlarla ilgili de devlet en ağır cezaları yasal düzenlemelerle getirsin. İfşa, kapatma, el koyma, hapis cezaları getirilmelidir.

Artan fiyatlar karşısında vatandaşın yapabileceği tek şey tenceresine koyduğu kıymanın miktarını azaltmaktır. Çünkü vatandaşın elinden başka bir şey gelmez. Stokçuya vatandaş ne yapabilir?” şeklinde konuştu.