Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin üzerinden 1 yıl geçti. Depremlerin yıl dönümünde, Kandilli Rasathanesi'nde değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Rasathane Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Marmara'da beklenen büyük depreme değindi. Marmara'da sismik bir boşluk olduğuna dikkat çeken Özener, bu boşluğun bir gün kırılacağına dikkat çekerek, "Oraya enerji dolmaya devam ediyor." dedi. Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde değerlendirme toplantısı yapıldı.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'in başkanlığında, 6 Şubat'taki depremlerin ardından bölgedeki hareketliliğin değerlendirildiği toplantıya, Bölgesel Deprem - Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ile KRDAE Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tülay Kaya Eken katıldı.

Kahramanmaraş'ta belediye 1 Mayıs'ta işçi maaşlarına ek zam yaptı Kahramanmaraş'ta belediye 1 Mayıs'ta işçi maaşlarına ek zam yaptı

Toplantıda 11 ili etkileyen depremin ardından geçen bir yıllık gelişmeler anlatılırken, beklenen İstanbul depremi hakkında da bilgiler verildi.

123 Yılda Olan Deprem Sayısı 1 Yılda Kaydedildi

6 Şubat depremlerinden bu yana geçen sürede bölgede 4'ten büyük, 670 sarsıntı kaydedildiğini anlatan Özener, "Yani 123 yılda olan deprem sayısını 6 Şubat depremlerinden sonra kaydettik. Dolayısıyla ne kadar büyük bir afetle karşı karşıya olduğumuzu görüyorsunuz." diye konuştu.

Sismik Hareketlilik Sürecek

Deprem bölgesinde sismik aktivitelerin bir süre daha devam edebileceğinin altını çizen Haluk Özener, "Bölgede 6 Şubat'tan itibaren haftalık 4 bin deprem; artçı deprem sayısı bugün geldiğimiz noktada 300-350 civarına düşüyor. Yani günlük 50 civarında depremimiz var. Bu depremler bir süre daha devam edecek. 48 tane 5 ile 5.9 arasında, 3 tanede 6 ile 6.9 arasında artçı şokumuz, depremimiz var." ifadelerini kullandı.

"Marmara'da Sismik Bir Boşluk Var, 7'nin Üzerinde Deprem Yaşayacağımız Çok Açık"

Özener, basın mensuplarının olası Marmara depremine ilişkin sorularını da yanıtladı. Marmara Denizi içinde sismik bir boşluk olduğunu söyleyen Özener, "Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz. Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor. Bu fayın tek parçada mı, 3 parçada mı, 2 parçada mı kırılacağı tabii ki bir soru işareti ama bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık." dedi.