Rapora göre, İstanbul'daki üniversite öğrencileri, her ay asgari ücretten fazla harcama yapmak zorunda kalıyorlar. Özellikle barınma ve beslenme giderleri, öğrencilerin bütçesini zorluyor. 

Öğün ve Market Giderlerinde Büyük Artış

Öğrencilerin üzerindeki ekonomik baskılar, rakamlara da yansıyor. Raporda belirtilene göre, 2023-2024 akademik yılında devlet üniversitelerinde öğle yemeklerinin maliyeti %93,83 oranında arttı. Aynı zamanda, öğrencilerin aylık market alışverişi son iki yılda %113,29 oranında yükseldi.

Kız Öğrenci Yurtları ve KYK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2021 yılında açılan kız öğrenci yurtlarının sayısı 14'e yükselirken, yatak kapasitesi 5.191'e ulaştı. KYK yurtlarının sayısı ise 23'e düşerken, yatak kapasitesi 40 bine çıktı. Son 17 yılda İstanbul'daki KYK yurtlarının kapasitesi üç kat artış gösterdi.

Eğitim Harcamaları

Bakan Yerlikaya'dan ilk açıklama: 'Polis Merkezi Amirimiz K.Ü ve Ekipler Amirimiz G.Ö. maalesef şehit olmuştur' Bakan Yerlikaya'dan ilk açıklama: 'Polis Merkezi Amirimiz K.Ü ve Ekipler Amirimiz G.Ö. maalesef şehit olmuştur'

Raporda, yükseköğretim yurt yapımı ve kiralaması için yapılan harcamaların oranları da yer alıyor. Bu harcamalar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) harcamalarının %63,55'ini, Din Hizmetleri ve Yaygın Din Eğitimi için harcanan miktarın %23,37'sini ve faiz giderlerinin %1,73'ünü oluşturuyor.

KYK ve Özel Yurtlar

KYK yurdunda kalan bir öğrencinin yaşam maliyetinde son bir yılda %89,53'lik bir artış yaşanırken, market harcamalarında bu oran %217,09'a ulaştı. Özel yurtta kalan bir öğrencinin aylık yaşam maliyeti 14.583 TL, evde kalan bir öğrencinin ise 12.533 TL olarak hesaplandı.