Deprem nedeniyle bölgeden ayrılan öğretmenlere süre şartı aranmadan geri dönme hakkı Deprem nedeniyle bölgeden ayrılan öğretmenlere süre şartı aranmadan geri dönme hakkı

Telefonla arama ve mesaj yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, yeni dolandırıcılık taktiklerini paylaşarak tüketicilere uyarılarda bulundu.

Altay, sürekli aramalarla rahatsız edildiklerine dair tüketicilerden gelen şikayetleri dile getirdi. "0212, 0312, 0800 ve 0850 gibi numaralardan arayan tüketicilere, aboneliğin sona ereceği, yeni abonelik başlatmanın avantajları ya da daha cazip kampanyalar sunularak rahatsızlık veriliyor" dedi ve onlarca şikayet aldıklarını vurguladı.

Tüketicilerin, bu aramaların zorunlu olduğunu mu yoksa her seferinde engellemek zorunda mı olduklarını sorguladığını belirten Altay, "Arayan kişilere tüketicilerin abonelikleriyle ilgili yetkileri olduğunu, dolayısıyla dolandırıcı olmadıklarını söylemekle birlikte, ikna ettikleri tüketicilerin yeni abonelik yaptığını ve önceki aboneliklerin iptal edildiğini iddia ederek, taahhüt süresinin dolmadığı için cayma bedeli ödemek zorunda kaldıklarını belirtiyoruz.

İkinci mağduriyet ise yeni aboneliğe geçişte, tüketicilere belirtilen tutardan daha yüksek fatura çıkarılmasıdır" şeklinde konuştu.

Altay, internet aboneliği sözleşmesinin devam ettiği durumlarda, söz konusu numaralardan arayan kişilere tüketicilerin yeni abonelik yaptırıldığı için ciddi mağduriyet yaşandığına dikkat çekti. "Tüketiciler, kendi hizmet aldıkları internet firmalarını aramadan, teyit almadan kesinlikle kendilerini arayan ve kimin aradığı belli olmayan numaralardan bir işlem yaptırmasınlar. Taahhüt bitmeden abonelik sonlandırılırsa ve işlem yapılırsa, tüketici cayma bedeli ödemek zorunda kalır" dedi.

Altay, bu numaralardan günde 3-4 kez ısrarla aranan vatandaşların bu aramalardan bıktığını ve istenmeyen mesajların engellenebildiği ancak telefon aramalarında böyle bir uygulamanın olmadığını belirtti. Bu nedenle, vatandaşların genellikle bu numaraları engellediğini ve her gün farklı numaralardan arandıklarını ifade etti. Bu aramalardan kurtulmak isteyen vatandaşların çözüm beklediğini sözlerine ekledi.