İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu tarafınca hazırlana Quacquarelli Symonds (QS), çevresel ve sosyal etki ile yönetişim çerçevesinde dünyadaki üniversiteleri incelendiğinde 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması'nı ilan etti.

QS 2024 Sürdürülebilirlik Sıralaması'na ilişkin dünyadaki en iyi ilk 500 üniversite arasına 6, ilk bin arasına ise 17 Türk üniversitesi olduğu açıklandı.

İlk binde yer alan üniversiteler;

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) (221),

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) (224),

Boğaziçi Üniversitesi (335), Yıldız Teknik Üniversitesi (405),

Koç Üniversitesi (408), Hacettepe Üniversitesi (408), Gazi Üniversitesi (537),

Dokuz Eylül Üniversitesi (556),

Bilkent Üniversitesi (672),

Erciyes Üniversitesi (711-720),

Sabancı Üniversitesi (731-740),

Gebze Teknik Üniversitesi (881-900),

Ankara Üniversitesi (941-960), Çukurova Üniversitesi (961-980),

Selçuk Üniversitesi (961-980), Marmara Üniversitesi (981-1000),

Sakarya Üniversitesi (981-1000) olarak belirlendi.

İTÜ "Çevresel sürdürülebilirlik" kapsamında listenin başında.
QS, kategorilerin yanı sıra, bunları oluşturan göstergelerde de dünyadaki en iyi üniversiteleri de sıralamış oldu.

İTÜ, bir kurumun sürdürülebilirlik ve iklim stratejilerine bağlılığını ölçen QS Çevresel Sürdürülebilirlik göstergesinde, rapordaki ifadeyle "mükemmel bir performans" ortaya koydu. Bu göstergede dünyada 44. sırada olan İTÜ, Batı Asya ülkelerinin üniversiteleri arasında da zirveye adını yazdırmayı başardı.

"Eşitlik" göstergesinde dünyada ilk 100 arasına üniversite sokan bölgenin tek ülkesi Türkiye, "Eşitlik" göstergesinde dünyada 99. sıradaki Koç Üniversitesi, 222. sıradaki ODTÜ ve 289. sıradaki Boğaziçi Üniversitesi ile bölgesinin en iyileri olarak adını yazdırdı.

"İşbirliği, kaynak paylaşımı ve topluluk katılımı" ölçütlerini içeren "Bilgi alışverişi" göstergesinde de Türkiye bölgesinin en iyi ülkesi olarak kendini tanıttı. Bu göstergede dünya sıralamasında ilk 100 içinde iki üniversitesi (ODTÜ-95. ve Hacettepe-97.) bulunan Türkiye, Batı Asya'da en üst sıralarda duruşunu ortaya koydu.

Yönetişim kategorisinde üç Türk üniversitesi ilk 100'de adını duyurdu;
"Etik, işe alım uygulamaları, şeffaflık ve karar alma" gibi faktörlerin değerlendirildiği "Yönetişim" kategorisinde üç Türk üniversitesi dünya sıralamasında ilk 100'de kendisine yer edindi. Üç üniversiteden;

İYİ Parti kurultayında ilk tur sonuçları belli oldu İYİ Parti kurultayında ilk tur sonuçları belli oldu

İTÜ Asya'da 153. sırada yer alırken, Bilkent ve Gazi üniversiteleri ise 174. sırada oldu.

QS Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Sowter da rapordaki analizinde, "Türk üniversiteleri sosyal kapsayıcılık ve işbirliğine güçlü bir bağlılık sergiliyor. Bu, ülkenin ilerici eğitim uygulamalarına olan bağlılığını yansıtan övgüye değer bir başarıdır." ifadelerine yer verdi.

Sowter, eğitimin kalitesi, kariyer beklentileri ve mezun fırsatlarıyla ilgili konularda üniversitelerin endüstriyle bağlarını güçlendirirken çevresel ve sosyal bilimler dalında müfredatlarını ve araştırmalarını geliştirmeye odaklanmaları önerilerine de yer verdi.