Pandemi sürecinde otomobillerin yatırım aracı olarak görülmesi, ikinci el araç sektörünü canlandırmıştı. Ancak Ticaret Bakanlığı'nın 2023 yaz aylarında attığı adımlar, ikinci el otomobil piyasasında fiyatların düşmesini sağladı. Fiyatlar, bir süre düşüş eğiliminde kaldıktan sonra, 2024'ün başında talep artışıyla birlikte yeniden yükselmeye başladı. Yalçın, fiyat artışının devam edeceğini belirterek, ikinci el piyasasının dengesini bulduğunu ifade etti.

Bayram ve Yaz Dönemi Etkisi

Yaklaşan bayram ve yaz mevsimi nedeniyle, tüketicilerin mobilite ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla harekete geçtiği, sıfır otomobil piyasasındaki hareketliliğin de benzer şekilde ikinci ele yansıdığı gözlemleniyor. "Sıfıra Erişemeyen İkinci Ele Yöneliyor" başlığı altında, sıfır kilometre araçların yüksek fiyatları nedeniyle birçok tüketicinin ikinci el araçları tercih etmeye başladığı belirtiliyor.

Araç Parkının Gençleşmesi Bekleniyor

Cardata Genel Müdürü, tüketicilerin yeni nesil araçlara yöneldiğini, bu durumun ikinci el araç yaş ortalamasını önümüzdeki yıllarda düşüreceğini öngörüyor. Yeni markaların ve teknolojilerin piyasaya sürülmesiyle, tüketicilerin eski teknolojili araçlarından kurtulup, yeni teknolojili ikinci el otomobillere yönelmesi bekleniyor.

4 Öğretmenin hayatını yitirdiği bölgede, yine aynı senaryo! 4 Öğretmenin hayatını yitirdiği bölgede, yine aynı senaryo!

 Piyasa Durumu

Son 1 yılda ikinci el otomobillerde yaşanan fiyat değişimleri, çeşitli marka ve modeller bazında incelendiğinde, yüzde 15 ile 30 arasında bir artışın olduğu görülüyor. Bu değişimler, piyasanın yeniden canlandığını ve dengelenmeye başladığını gösteriyor.

Talep Var, Kredi Yok

Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, otomobil alımlarında kredi kullanımının zorlaştığını, bu durumun satışları etkilediğini belirtiyor. Kredi kartlarıyla yapılan satışların arttığı, ancak tüketicilerin finansman desteği bulmakta zorlandığı ifade ediliyor. Karakaş, piyasadaki hareketliliğin finansman desteği olmadan sürdürülebilir olmadığını vurguluyor.