İstanbul'da 2023'te faaliyet gösteren 19,890 takside toplamda 48,019 şoför görev yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü verilerine dayanarak derlediği bilgilere göre, şehirdeki taksilerle ilgili vatandaşlardan gelen şikayet sayısı 71,958'e ulaştı. Bu şikayetlerin büyük bir kısmı, 39,421'i "yol ve yolcu seçme" konusunu kapsıyordu.

Sınavlara Hazırlanmanın Maliyeti Cep Yakıyor! Öğrenciler Yüksek Harcamalarla Karşı Karşıya Sınavlara Hazırlanmanın Maliyeti Cep Yakıyor! Öğrenciler Yüksek Harcamalarla Karşı Karşıya

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 153 Çözüm Merkezi telefon hattı, mobil uygulama, Whatsapp hattı (0552 153 00 34), ve internet sitesi "cozummerkezi.ibb.istanbul" üzerinden gelen şikayetleri değerlendirdi. Şikayetler arasında "trafik kuralı ihlali" ve "fazla ücret alınması" da dikkat çeken konulardan biriydi.

Geçen yıl İBB ekipleri tarafından yapılan saha denetimlerinde, 70 binden fazla taksi kontrol edildi. Denetimlerin sonucunda, 58,681 taksi ve sürücüsüne Toplu Ulaşım Hizmet Kalitesi Değerlendirme Sistemi (TUDES) maddeleri kapsamında çeşitli yaptırımlar uygulandı. En fazla uygulanan yaptırım, 19,073 ile "yanlış park etme" konusunda gerçekleşti.

Taksilere ve sürücülere uygulanan yaptırımlar arasında "trafik kuralı ihlali", "emniyet kemeri takmamak", "kayıtsız şoför çalıştırmak", "ruhsatsız çalışmak", "turizm imajı eksikliği", "şoför kartı olmaması", "araç içinde sigara içilmesi", "taksimetre açılmaması", "yolcu mağduriyeti", "renkli cam kullanımı", "gürültülü araç" ve diğer nedenlerden kaynaklı toplamda 12,190 yaptırım gerçekleşti.