Kapsamlı Analiz: 1.6 Milyon Kişi, Üç Farklı Hastalık

Bir grup bilim insanı, Galler'de yaşayan 25 yaş ve üzeri 1.6 milyon kişinin sağlık verilerini inceledi. Araştırmada, psikoz, diyabet ve konjestif kalp yetmezliği gibi hastalıklar ele alındı. 20 yıllık sağlık geçmişleri incelenen bireylerin, diyabet, psikoz ve konjestif kalp yetmezliği hastalıklarına bu sıra ile yakalanmaları durumunda, yaşam sürelerinin ciddi oranda kısaldığı tespit edildi.

Akaryakıt Fiyatlarına Yeni Ayar: Benzin ve Motorine Zam, Otogaza İndirim Akaryakıt Fiyatlarına Yeni Ayar: Benzin ve Motorine Zam, Otogaza İndirim

Sıra Önemli: 13 Yıl Fark Yaratabilir

Önce diyabet, ardından psikoz ve son olarak konjestif kalp yetmezliği hastalığına yakalanmak, beklenen yaşam süresini 13 yıl kadar kısaltabiliyor. Farklı sıralamalarda bu hastalıklara yakalanmak ise yaşam süresini 10 yıl kadar kısaltabiliyor. Yani, sıralama beklenen yaşam süresi üzerinde belirleyici oluyor.

Riskler ve Sonuçlar: Diğer Tehlikeli Olasılıklar

Çalışma, sıralamanın yanı sıra başka dikkat çekici noktalar da içeriyor. Örneğin, sadece psikoz hastalığına yakalanmak, diyabet ve psikoz kombinasyonundan daha tehlikeli bulunmuş. Aynı şekilde, konjestif kalp yetmezliği hastalığı tek başına veya psikozla birlikte görülmesi, "diyabet, psikoz ve konjestif kalp yetmezliği" kombinasyonundan sonra en yüksek riski taşıyan durum olarak kaydedilmiş.

Öneriler ve Önlemler: Doktorlarla İletişime Geçin

Swansea Üniversitesi'nden Prof. Rhiannon Owen liderliğinde yürütülen bu çalışma, birçok önemli sonuç ortaya koyuyor. Bu tip bir hastalık kombinasyonuna sahip olan bireylerin doktorlarıyla derhal görüşmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor. Diyabet hastası bir bireyin, doktoru ile görüşerek psikoz konusunda erken tedbir alması, yaşam süresini olumlu etkileyebilir.