Suçlara daha kuvvetli şekilde karşı koyulması ve caydırıcı olması adına bir günlük adli para cezası alt limit 20 liradan 100 liraya, üst limiti ise 100 liradan 500 liraya çıkarılıyor. Bu çalışma, 1 Haziran 2024'te yürürlükte yer alacak.

Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi

Örgüt adına suç işleme

Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarına bakılarak Türk Ceza Kanunu'nda uygulanan değişiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak ifade edilecek. Bu kapsamda, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle ceza kesilecek. Yapılan suçun kapsamına göre uygulanacak ceza yarısına kadar düşürülebilecek. Bu hüküm sadece silahlı örgütlere yönelik olacak.

Örgüt adına suç yapan kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme cürmünden ayrı ayrı cezalara tabi tutulacak.

Devlet güvenliğine ve anayasal sisteme karşı yapılan suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle ceza verilecek.

Hükmün duyuurlmasının geri bırakılması kararının ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından sunulması halinde temyiz yoluna başvurulabilecek. İstinaf ve temyiz yolunda karar ve hüküm, usul ve esasa yönelik hukuka uymayan yönünden değerlendirilecek.

Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede kararlaştırılmadığı durumlarda Anayasa Mahkemesine gerçekleşen bireysel başvurularda Anayasa Mahkemesinin başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verilenler ile incelemenin sürdürülmesini haklı kılan bir neden görülmediği gerekçesiyle düşme kararı verilenlerin tespit edilen süre zarfında müracaat etmesiyle dosyanın Tazminat Komisyonu tarafından değerlendirilmesi mümkün görülecek.