Kamudanhaber.net-özel

Araştırma bulgularına dayalı olarak şu öneriler ileri sürülmüştür: 
     Okul rehber öğretmenleri yaşanan zorba davranışları tespit ederek gerekçelerini çözme yolunda öğrenci ile görüşme yapabilir ve gerekli durumlarda veliye durumu bildirerek sürecin iyileştirilmesinde velileri aktif hale getirebilir.
 Okul yöneticileri, daima zorbalığa maruz kalan öğrencileri belirleyerek gerekli desteği almaları için rehberlik araştırma merkezi ile temas halinde bulunabilir.
Sürekli zorbalığa maruz kalan öğrencilerin “atılganlık eğitimi” almaları yolunda rehberlik öğretmenleri ve rehberlik araştırma merkezleri gerekli çalışmaları yürütebilir. 
Okul öğretmenleri, işbirliğine dayalı öğretim tekniklerini benimseyerek, zorba davranışlar sergilemeye meyilli öğrencilere, yardımlaşma, dostluk, iyi geçinme gibi davranışların kazandırılmasında pay sahibi olabilir.
Çocukları olumsuz davranışlara yöneltebilecek medyada ve özellikle televizyon kanallarındaki mevcut yayınların ilgili birimler tarafından dikkatle denetlemesi yapılmalı, bununla beraber ailelerin de çocuklarının izledikleri programları seçmelerinde onlara rehberlik etmelidir.
Zorbalıkla ilgili öğretmen, veli ve öğrencilerle birlikte yapılacak çalışmalarla, doğrudan zorbalıkla alakalı olmayan, öğrencileri psikolojik açıdan etkileyen durumların tespit edilerek öğrencinin gösterdiği dolaylı olarak gösterdiği sözel ve ilişkisel zorbalıkların anlaşılması ve öğrencilerin korunması gerekir. Özellikle anne ve baba bu tür çalışmalarda daha fazla etkinleştirilebilir. Bu sayede okulda ve dışarıdaki çevre içinde zorbalığa sebep olan gizli faktörler ile ilgili de farkındalık ve bilinç artırılabilir. Okul zorbalığı konusunda öğrenci velileri bilinçlendirilmeli, çözüm sürecine anne ve babaların mutlak katılımı sağlanmalıdır.
Öğrencinin evde de okulda gösterdiği zorba davranışlara benzer davranışları sergileyebildiği ancak anne ve babasının karşısında kurban konumunda bulunan çocuğun okulda akranlarının karşısında zorba konumuna geçtiği bilinmelidir. 
Bu yüzden sunulmakta olan anne-baba eğitimlerine ailelerin mutlaka katılması gerekir ve çocuk yetiştirme konusunda gerekli seviyeye ulaşması gerekmektedir. Bu sayede akran zorbalığına karşı müdahale sürecinde okul ile paralel yürütülen çalışmalara ailelerin etikn katılımı sağlanabilir.
Okul ve aile işbirliği ile sürdürülecek zorbalık eğitimi çalışmalarında tespit edilen zorbalık davranışları, getirilen çözüm önerileri ve ortaya çıkan sonuçlar muhakkak takip edilmeli ve belli aralıklarla gözlemler yapılmalıdır. Elde edilen çıkarımlar veli, öğrenci ve öğretmenlerle paylaşılarak ortak kararlar alınmalıdır. Okulda zorbalık davranışını sergileyen ve bu davranışlara maruz kalan kurban konumundaki öğrenciler tespit edilerek müdahale programına dahil edilmelidir.