Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yaşam Bilimleri KOBİ'lerine yönelik destek projesinin tanıtımında önemli bir açıklama yaptı. Bakan Kacır, Türkiye'nin fikri hakları tamamen kendisine ait, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan onay alan ilk ilaç adayını geliştirdiğini duyurdu.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Kacır, Avrupa Birliği Komisyonu'nun yetkilileri ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile bir araya geldi. Toplantıda, Yaşam Bilimleri KOBİ'leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru AR-GE Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi de detaylarıyla ele alındı.

Kacır, bu projenin Türkiye'nin üretim ve teknoloji geliştirme kapasitesini artırmayı hedeflediğini ve sağlık endüstrisi için önemli kazanımlar sunacağını vurguladı. Ekonomik bağımsızlığın teknolojik yetkinlikle eş değer olduğunu belirten Bakan, Türkiye'nin yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmet sunma kapasitesini artırmak için teknolojideki dönüşümü bir fırsat olarak gördüklerini ifade etti.

Türkiye'de satış rekorları kıran Tesla, menzil artırmak için ek ücret talep ediyor! Türkiye'de satış rekorları kıran Tesla, menzil artırmak için ek ücret talep ediyor!

Özellikle katma değerli üretim yapan ve yenilikçi bir ekosisteme sahip ülkelerin uluslararası alanda daha etkili olduğunu dile getiren Kacır, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda bu alandaki potansiyelini artırmayı amaçladıklarını açıkladı.

Bakan, sağlık sektöründe yerlileşme hamlesine hız verdiklerini belirterek, sadece geçtiğimiz yıl sağlık sektöründe gerçekleştirilen yatırımların önemine dikkat çekti. Söz konusu yatırımların toplam değerinin 62 milyar lirayı aştığını ve yaklaşık 11 bin nitelikli istihdam yarattığını ifade etti.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında sağlık alanında gerçekleştirilen yatırımlara da değinen Kacır, bu programın biyobenzer ilaçlardan tıbbi cihazlara kadar çeşitli alanlarda büyük yatırımları desteklediğini belirtti. Toplamda 22 milyar lirayı aşan 56 yatırım projesine destek verdiklerini vurguladı.

Sağlık sektöründe AR-GE ve inovasyonun önemine dikkat çeken Bakan, Türkiye'deki AR-GE çalışmalarının ve sağlık teknolojileri alanındaki projelerin sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda, teknoloji girişimlerine ve AR-GE projelerine önemli destekler sağladıklarını belirtti.