Emekli Maaşları ve Asgari Ücretle Geçim Mümkün mü?

Anket sonuçlarına göre, emeklilerin %86'sı 2024 yılında yapılan %49,25'lik zam oranını yetersiz buldu. Asgari ücretle ilgili olarak ise katılımcıların %37'si, bu gelirle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. Sonuçlar, emekli maaşları ve asgari ücret artışlarının, vatandaşların beklentilerini karşılamakta yetersiz kaldığını gösteriyor.

Kiralık Evler ve Faturalardaki Artış Vatandaşları Nasıl Etkiliyor?

Ev kiraları ve faturalardaki (elektrik, doğalgaz, su) artış, katılımcıların büyük bir çoğunluğunu olumsuz yönde etkilemiş durumda. Özellikle ev kiralarındaki artış, katılımcıların %68'ini, faturalardaki artış ise %88'ini zor durumda bırakıyor. 

Araba Kullanımı ve Alımı

Son dönemlerde yapılan akaryakıt zamları sonrası, araba sahibi olan her 10 kişiden 8'i araç kullanım sıklığını azalttığını ifade ediyor. Araba almayan kişiler ise ekonomik sebepleri öne çıkarıyor: Katılımcıların %41'i kişisel ekonomik durumlarının kötü olmasını, %39'u ise araba fiyatlarının çok yüksek olmasını gerekçe olarak gösteriyor.

Özgür Özel'den 'Arapça tabela' çıkışı: ''Arapça tabelalara karışmayın. Arapça Kur’an dilidir, halk incinir." Özgür Özel'den 'Arapça tabela' çıkışı: ''Arapça tabelalara karışmayın. Arapça Kur’an dilidir, halk incinir."

Birikim Yapma Durumu ve Aylık Gelir

Araştırmaya katılan her 10 kişiden 8'i birikim yapamadığını belirtirken, sadece 2 kişi düzenli bir şekilde birikim yapabildiğini ifade ediyor. Ayrıca, katılımcıların yarısı aylık gelirlerinin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini dile getiriyor.