E-devlet sistemi üzerinden işlemlerini kontrol edenler arasında "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" uyarısıyla karşılaşanlar olmuş. Eğer siz de bu durumdaysanız, Alo 170'i arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Sabah Gazetesi'nin haberine göre, emeklilik işlemleri için internet, posta ve doğrudan SGK merkezleri üzerinden başvuranlar da mevcut.

Borçlar ve gecikmeler

SGK'ya olan borçlarınızı ödemediğiniz sürece, emeklilik işlemleriniz tamamlanmıyor. Borç yatırıldığında ise maaşınız bağlanıyor. Farklı sosyal güvenlik merkezleri arasındaki yazışmalar ve dosya incelemeleri de süreci uzatabiliyor.

EYT, kazanılmış bir hak

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için yaş koşulu olmadan emekli olabilmek, yasal olarak kazanılmış bir hak. Önümüzdeki yıllarda toplamda 4.5 milyon EYT'linin emekliliğe hak kazanması bekleniyor.

GSS borcu bir engel mi?

SSK ve Emekli Sandığı'ndaki sigortalılar için Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu, emekli aylığına engel teşkil etmiyor. Fakat, Bağ-Kur kapsamında emekli olacakların bu borcu ödemeleri gerekiyor.

Bakan Şimşek'ten Avrupa Birliği Hakkında Açıklama! "İlişkilerimizde Değişime Gidiyoruz" Bakan Şimşek'ten Avrupa Birliği Hakkında Açıklama! "İlişkilerimizde Değişime Gidiyoruz"

Diğer sorunlar

Eğer yurtdışı borçlanması, doğum borçlanması veya Bağ-Kur tescili gibi ek sorunlarınız varsa, SGK müdürlüklerine giderek uzman desteği almanız öneriliyor.

Çalışma süresi tamamlanmalı

EYT'ye başvurabilmek için gereken çalışma süresini tamamlamayanların maaşları da bağlanmıyor. Örneğin, 1999 yılında işe başlayan bir erkek çalışanın emeklilik için gerekli süreyi gelecek yıl doldurabileceği belirtiliyor.

Kimler başvurmuyor?

Emekli Sandığı'na bağlı memurların EYT'ye ilgisi daha düşük. Özellikle öğretmen ve polis gibi meslek gruplarında, bu yıl için emekliliğe hak kazanıp da henüz başvurmayanlar var.