Bankalarda kredi faizlerindeki artışlar, konut alımını oldukça zorlaştırıyor. Konut satışlarında mart ayında yaşanan düşüş, bu durumu gösteriyor. Özellikle yüksek miktarlarda kredi çekerek ev almak isteyenler, neredeyse iki ev parası kadar faiz ödemek durumunda kalıyorlar. Peki, kredi faizleri daha da yükselecek mi? Şu anda 2 milyon TL kredi çeken bir kişinin aylık taksiti ne kadar? İşte detaylar...

Son dönemde Merkez Bankası'nın sıkı para politikaları, kredi faizlerini doğrudan etkiliyor. Bankalarda tüketici, ticari, bireysel, konut ve taşıt kredi faizleri önemli ölçüde yükseldi. Özellikle konut kredisi faizlerindeki yükseliş, konut satışlarının önündeki en büyük engel haline geldi.

Bugün Türkiye genelinde ortalama bir konut fiyatı 3 milyon TL civarında. Büyük şehirlerde bu rakam daha da yüksek olabiliyor. Örneğin, bir vatandaş 1 milyon TL peşinat verip 2 milyon TL kredi çekmek isterse, 120 ay vadede geri ödemesi 8-9 milyon TL'yi buluyor. Bu durumda kredi kullanan bir kişi, ortalama bir konut fiyatı için neredeyse iki ev parası kadar faiz ödemiş oluyor.

İstanbul'da egzotik hayvan kaçakçılarına operasyon! Çok sayıda şüpheli yakalandı İstanbul'da egzotik hayvan kaçakçılarına operasyon! Çok sayıda şüpheli yakalandı

Ancak faizlerin daha da yükseleceği endişesiyle, kredi çekmekte tereddüt edenlerin sayısı artıyor. Şu anda bankalardaki faiz oranları genel olarak %3 civarında seyrediyor. Dolayısıyla, 2 milyon TL kredi için aylık taksit tutarı yaklaşık 66.430 TL oluyor. Toplam geri ödeme tutarı ise 7 milyon 971 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Faiz oranlarındaki artışlar, krediye uygun olmayan evlerin fiyatlarını da etkiliyor.

Ancak, kredi faizlerinin artışının devam edip etmeyeceği konusunda kesin bir yargıya varmak zor. Şu anda kredi faizlerinin zirve seviyede olduğu değerlendiriliyor ancak faiz oranlarının artması durumunda nakit paranın daha avantajlı hale geleceği düşünülüyor. Bu nedenle, vatandaşlar mümkün olduğunca nakitlerini mevduatta tutup kiralık dairede oturmayı tercih ediyorlar. Kiralık daire bulunamadığı durumlarda ise kiralık daire fiyatlarında artış yaşanabiliyor.