Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamları gündemde adından sıkça söz ettiren çalışmada Bağ-Kur'luların primleri 9000'den 7200 güne inecek.

Bu sayede SSK ile eşitlenecek ve erken emekliliğin kapıları sonuna kadar açılacak. Söz konusu çalışma için geri sayım başladı. Peki; Bağ-kur 7200 gün emeklilik şartları nedir, prim gün sayısı azaldı mı, esnafa erken emeklilik ne zaman doğacak? 


BAĞ-KURLULARIN EMEKLİLİK PRİM GÜN SAYISI SSK İLE AYNI OLACAK! 
Uzun zamandır araştırma konusu olan Bağ-Kur'luların emeklilik için prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e indirilmesi ve SSK'lılar ile aynı olmasına yönelik çalışma gündemde yerini korumayı sürdürüyor.

Prim gün sayısının indirilmesi halinde esnafa erken emeklilik fırsatı doğacak. Çalışma 1 milyon esnaf ve tüccarı ilgilendirecek. Yasal düzenlemeyle 10 ve altında personel çalıştıran firmalarda bin 800 gün daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün hale gelecek.


BAĞKUR 7200 GÜN: BAKAN IŞIKHAN'DAN AÇIKLAMA! 
Bağ-Kur prim eşitlemesi ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, canlı yayında önemli açıklamalar yaptı::

''Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak durumundayız. Bunu biz prim gelirleriyle sağlıyoruz. En önemli gelirimiz bu. Bunun dışında bir gelirimiz yok. Vatandaşlarımızı çalışma hayatında tutmaya çalışıyoruz. Bağ-Kur'ların 9000 gün olan prim ödeme gün sayısını 7200 güne düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Bu seçim öncesi verilen bir sözdür. Mutlaka yerine getireceğiz.

Bütçe disiplini doğrultusunda bu adımları atacağız. Daha önce "7 bin 200'e güne düşürülmesi bizim için önemli sözlerden biri, bu konudaki çalışmalarımıza başladık. 9 bin yerine 7 bin 200 ödeyerek Bağ-Kur'lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz. Bu konuda temel değişkenlerimiz, standartlarımız olacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz." şeklinde konuştu. Projenin başladığını belirten Bakan Işıkhan'ın konulmasının ardından milyonlarca vatandaş şartları araştırmaya başladı.

BAĞKUR 7200 GÜN EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR, KİMLERİ KAPSAYACAK? 
Projenin detayları bilinmemekle birlikte kapsam şu şekilde:

Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı belli oldu Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı belli oldu

Düzenlemeden Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf faydalanacak. Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri yasal düzenlemeden yararlanamayacak.

PRİMİ KARŞILAYAN EYT'DEN FAYDALANABİLİR
Sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılan ve gerekli koşulları karşılayan Bağ-Kur'lular erken emeklilik fırsatı doğacak.

Yasal düzenlemenin hayata geçmesiyle beraber 7200 prim gününü ödeyen vatandaşlar geri ödeme isteyemeyecek. Örneğin 8200 prim günü olan 7200'den fazla olan primini geri talep edemeyecek.Erken emeklilik için Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenler de bu sigorta kolundaki çalışması 3.5 yıldan az ve 7200 günü tamamladıysa Bağ-Kur kapsamında emeklilik hakkı yakalayacak.

ŞU AN BAĞKUR PRİM GÜN SAYISI NE OLDU? 
Sosyal güvenlik reformuyla 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyor. SSK'da 7 bin 200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli oluyor.Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor.

BAĞKUR 7200 GÜNDEN EMEKLİLİK NE ZAMAN YASALAŞIR? 
Seçim öncesi sunulan müjdeler arasında bulunan esnafa erken emeklilik için çalışmalar devam ediyor. Meclis'te yapılacak prim sayısı indirilmesine yönelik proje için henüz net bir tarih sunulmadı.