Milyonlarca emekli vatandaşın maaşlarına kademeli bir zam yapılması planlandığı belirtiliyor. Yapılan çalışmalara göre, emeklilere yüzde 35 ile 45 arasında değişen oranlarda bir zam yapılması hedefleniyor. Bu zam planının Temmuz ayına yetiştirilmesi bekleniyor.

Kamu işçilerine yapılan zam oranı, emekliler için referans alınacak. Kamu işçilerine yapılan yüzde 45'lik zam, emeklilerin zam oranı için belirleyici olacak.

Türkiye, 4 kat daha fazla mesai yapıyor Türkiye, 4 kat daha fazla mesai yapıyor

Haberlere göre, memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammına ek enflasyon farkı da alacaklar. Merkez Bankası'nın anketine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık zam oranının yüzde 29.92 civarında olması bekleniyor. Refah payı hariç hesaplandığında, memur ve emekli zam oranı yüzde 18.63 olarak iddia ediliyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise aylıklara kademeli bir zam planlanıyor. En düşük emekli aylıklarına yapılan iyileştirmeden yararlanamayan emekliler için düzeltme yapılması hedefleniyor. Buna göre, 10-15 bin TL arasındaki emekli aylıklarına yüzde 45, 15-20 bin TL arasındaki aylıklara yüzde 40, bu tutarın üzerindekilere ise yüzde 35 oranında zam yapılması düşünülüyor.

Örnek olarak, eğer yüzde 45 oranında bir ara zam gerçekleşirse, 10 bin TL'lik bir emekli aylığına 4 bin 500 TL'lik bir artış yapılacak ve aylık tutarı 14 bin 500 TL olacak.

Ancak, belirtilen bilgiler henüz resmi bir onaya dayanmamaktadır ve değişiklik gösterebilir. Emeklilere yönelik zam planının tamamlanması ve uygulanması için çalışmaların devam ettiği ifade ediliyor.