Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli milyonları yakından ilgilendiren refah payı ödemesiyle ilgili detayları açıkladı. Milyonlarca emeklinin refahını artıracak paketin duyurulacağı tarih de belli oldu. Işıkhan, paketin özel bir lansmanla duyurulacağını belirterek, "Emeklimize ayrıcalık tanıyan, onları destekleyecek çalışmayı paylaşacağız" dedi.

Yakın zamanda basın mensuplarını davet ederek lansman gerçekleştireceklerini belirten Işıkhan, "Yaklaşık 15-20 gün içerisinde elde ettiğimiz ne kadar somut veri varsa, emeklilere ayrıcalık tanıyan, onları ön plana çıkaran, onları destekleyecek her çalışmayı paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Emekli maaşlarına yönelik düzenleme olup olmayacağı sorusuna Işıkhan, "Özellikle emeklilerin refahlarının artırılması benim en temel sorumluluğum. Sadece ekonomik refahtan değil sağlık ve diğer boyutları da düşünmemiz lazım. Bu çerçevede emekliler yılını gerçekleştireceğiz" yanıtını verdi.

GSM operatöründen, 30. yılına özel tüm kullanıcılarına büyük ödül GSM operatöründen, 30. yılına özel tüm kullanıcılarına büyük ödül

En düşük emekli aylığının asgari ücrete çıkarılması beklentilerinin olduğunu ifade eden Işıkhan, "Biliyorsunuz en düşük emekli aylığı 10 bin lira. Temmuz ayında hem enflasyondan ya da sözleşmeden kaynaklanan farklar mutlaka emekli aylıklarına yansıtılacak" diye konuştu.

Üç aylık enflasyonun yüzde 15 çıkmasının ardından üç veri daha bekleneceğini belirten Işıkhan, bu sayede 6 aylık enflasyonun ortaya çıkacağını ve buna ek olarak refah payının hesaplanacağını söyledi.

Taban maaşlara yapılan artışların genellikle emeklilere yapılan enflasyon artışı ve refah payı ile uyumlu olarak belirlendiğini vurgulayan Işıkhan, Temmuz ayında yeniden ele alınacak olan taban maaşlar ve kök maaşlar için üç formül öne çıktığını ifade etti.

Bu formüller arasında altı aylık enflasyon formülü, yıllık enflasyon formülü ve asgari ücret formülü olduğunu belirten Işıkhan, yapılacak değişikliklerin emekliler arasında adaletsizliğe yol açmaması gerektiğini vurguladı.

Kök maaşlarının çok düşük olduğunu belirten Işıkhan, bu durumda olan emeklilerin büyük çoğunluğunun 3600 günle emekli olduğunu veya malulen emekli olduğunu ifade etti. Bu kapsamda bir iyileştirme yapılması gerektiğini belirten Işıkhan, ödenen prim miktarı ve çalışma günü dikkate alınarak adaletli bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.