Türkiye'de yaklaşık 16 milyon emekli, temmuz ayındaki ara zammı alamadı ve bu nedenle ekim ayını bekledi ancak bu beklenen zam yerine 5 bin TL ikramiye haberi geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikramiye haberinin ardından "Emeklilerimizi daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik, çok yakında uygulayacağız." ifadelerini kullandı. Bu açıklamaların ardından milyonlarca emekli, gözünü Ocak 2024'e çevirdi.

Emekli maaşlarındaki zammı belirleme formülleri masada bulunuyor. İki temel formül üzerinde çalışılıyor:

Refah Payı ile Oransal Artış: Bu formülle, refah payı ile oransal bir artışla birlikte enflasyonla uyumlu bir şekilde emeklilere ilave zam yapılacak.

Emekliler İçin Promosyonlarla Dolu Yeni Kampanya Başladı! İşte Detaylar Emekliler İçin Promosyonlarla Dolu Yeni Kampanya Başladı! İşte Detaylar

Seyyanen Artış: İkinci formül ise kök aylıklara yapılacak seyyanen artışı içeriyor. En düşük emekli aylığından başlayarak kök aylıklarda kademeli bir artış yapılması da seçenekler arasında bulunuyor.

Bu yıl en düşük emekli aylığı, yüzde 114'ün üzerinde bir artışla 3,500 TL'den 7,500 TL'ye yükseltilmişti. Ancak önemli bir bölümü için kök aylıklar bu tutarın altında kaldı. Mevcut haliyle yaklaşık 6 milyon emekli 7,500 TL aylık alırken, bu rakamın daha da yukarıya çıkarılması hedefleniyor.

En düşük emekli aylığının 10 bin TL'yi geçmesi bekleniyor. Ancak bu artış için Meclis düzenlemesi gerekecek. Kök aylık üzerinden mi yoksa kademeli bir artış mı yapılacağı ise önümüzdeki günlerde netleşecek.