Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı Ngozi Okonjo-Iweala, elektronik ürünlerin ticaretinde 2026'dan itibaren ilk kez gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Okonjo-Iweala, Financial Times'a yaptığı açıklamada, 1 Mart 2024'te ülkelerin elektronik ticaret moratoryumunu sadece 2 yıl daha uzattığını ve bazı önemli üyelerin bu sürenin tekrar uzatılmasına karşı çıkabileceğini belirtti.

Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor

DTÖ'de hükümetlerin bir kez daha uzlaşamaması durumunda 2026'dan itibaren online film ve yazılım gibi elektronik ürünlere ilk defa gümrük vergisi uygulanacak, bu da dünya genelinde fiyat artışlarına neden olacak.

Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika gibi bazı gelişmekte olan ülkeler, vergilerin getirilmesini destekliyor çünkü bu uygulamanın vergi gelirlerini önemli ölçüde artırmasını bekliyorlar. Ancak, diğer DTÖ üyeleri vergilerin maliyetleri artıracağı ve bunun tüketicilere yansıtılacağı için rekabet güçlerine zarar vereceğini savunuyor.

ABD, Çin, Avrupa Birliği ülkeleri ve çoğu Latin Amerika ülkesi, gönüllü moratoryumu savunan 80'den fazla ülke arasında yer alıyor. Bu ülkeler, DTÖ direktörünün bilgilendirmesine göre, moratoryum uzatılmasa bile elektronik iletişim faaliyetlerine gümrük vergisi uygulamayacaklar.