DSÖ yapmış olduğu çağrıya göre, elektronik sigara kullanımına ilişkin yeni rapor analizi yaptı. Raporda, elektronik sigara kullanımının, tütün kullanımını düşürmede etkisinin olmadığını söyledi.

Elektronik sigaranın toplumsal sağlık için endişe verici kanıtlar tespit edildiği vurgulanan raporda, elektronik sigaranın piyasada bulunmasına ve gençlere pazarlanmasına "ısrarlı şekilde" sağlandığını belirledi.

Yapılan rapor sonucunda, "Çocukları ve sigara içmeyenleri korumanın yanı sıra toplum sağlığına zararları en aza indirmek amacıyla elektronik sigara kullanımının kontrol altına alınması için acil eyleme geçilmesi gerekiyor." ifadelerine yer verildi

34 ÜLKEDE ELEKTRONİK SİGARA SATIŞLARINA YASAK

34 ülkenin elektronik sigara satışını yasakladığı açıklanan raporda, 88 ülkede bu ürünün satışa sunulmasında yaş sınırı olmadığı ve 74 ülkede bu ürünlerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadığı dile getirildi.

Raporda, nikotinli elektronik sigaranın ileri seviyede bağımlılığa yol açacağı hatırlatıldı. Bu ürünlerin bazılarının kansere neden olduğu bazılarının ise kalp ve akciğer hastalıklarını oluşturabileceği de vurgulandı. 

DSÖ'nün faaliyet gerçekleştirdiği tüm alanlarda 13-15 yaşlarındaki çocukların, yetişkinlere göre daha yüksek oranlarda elektronik sigara kullandığının önemini vurgulayan raporda, "Kanada'da 16-19 yaşlarındaki gençler arasında elektronik sigara kullanım oranları 2017-2022 yıllarında iki katına çıktı. İngiltere'de genç kullanıcı sayısı son üç yılda üç katına çıktı." ifadeleri kaydedidi..

İYİ Parti kurultayında ilk tur sonuçları belli oldu İYİ Parti kurultayında ilk tur sonuçları belli oldu

ÜLKELERE ACİL UYARI

Raporda, elektronik sigara kullanımını önlemek ve nikotin bağımlılığıyla mücadele etmek için tütün kontrolüne detaylı biçimde araştırılmasının yanı sıra acil önlemler alınmasının şart olduğu da ifade edildi.

Bu kapsamda, elektronik sigara satışını yasaklayan ülkelere, bu yasağın faalieyete geçmesini sağlamak için için etkili denetim mekanizması kurması önerilen raporda, bunu satışa sunan ülkelere de bu ürünlerin nüfusa olan zararlarını azaltmaya yönelik güçlü denetimler sağlanması ve vergilendirilmesi için çağrıda bulunuldu.

Raporda düşüncelerini aktaran DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, gençlerin erken yaşta elektronik sigara kullanmak için tuzağa düşürüldüğünü ve nikotin bağımlılığı oluşturulduğunu açıkladı.

Ghebreyesus, ülkelere sigara kullanımını yasaklamak ve özellikle gençleri korumak için denetimlerin sıkılaştırılması gerektiğini vurguladı.