Covid varyantı Omicron’un alt varyantı arasına JN.1, dünyada nüfus sayısının en çok olduğu ülkeler arasında bulunan Hindistan, Çin ve ABD’de de tespit edildi.

WHO görev alan yetkililer, kamu sağlığı adına riskin şu anda düşük bir ihtimal olduğunu ve mevcut aşıların koruma sağlamaya sürdürdüğünü ifade ediyor.

Fakat yetkililer bu kış, Covid vakalarının ve diğer enfeksiyonların sayısının artabileceği hakkında uyarıyor.

Grip, solunum sinsityal virüsü (RSV) ve çocukluk çağı pnömonisi gibi solunum yolu virüsleri de Kuzey Yarımküre'de yükselişte.

Eski AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, Mehmet Şimşek'i Uyardı! "Ciddi Öfke ve Kızgınlık Var" Eski AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk, Mehmet Şimşek'i Uyardı! "Ciddi Öfke ve Kızgınlık Var"

Covid'e neden olan virüs zamanla mutasyon geçiriyor ve bu farklı varyantların oluşmasına neden oluyor.

Omicron bir süredir dünya genelinde etkisi yüksek olan varyant niteliğinde.

WHO ise, şu anda JN.1 de dahil olmak üzere Omicron ile bağlantılı bir dizi “dikkate alınması gereken varyantı” takip ediyor, ancak bunların hiçbiri henüz endişe verici içermiyor.

Koronavirüs vakalarının artışa geçebileceği tahmin ediliyor.

JN.1, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre şu anda ülkede en hızlı yayılan varyant ve enfeksiyonların yüze 15 ila 29'unu oluşturduğu belirtiliyor.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı da şunları söylüyor;

JN.1'in şu anda laboratuvarda analiz edilen pozitif Covid vakalarının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturduğunu ve bu ve diğer varyantlarla ilgili tüm verileri izlemeye sürdüreceklerini söyledi.

JN.1'in hızla yayılmasının sebepleri arasında tahmin edilen, spike proteininde türediği BA.2.86 varyantınınkine ek bir mutasyona sahip olması.

WHO'nun risk incelemesinde, "Bu varyantın, özellikle kış mevsimine giren ülkelerde diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlardaki artışın yanı sıra koronavirüs vakalarında artışa neden olabileceği öngörülüyor" şeklinde söyleniyor.

WHO'ya göre, JN.1'in aşıların sunduğu bağışıklığı ne kadar geçtiği konusunda hâlâ sınırlı kanıt yer alıyor.

Bu varyantın insanları öncekilere göre daha fazla hasta ettiğine dair bir kanıt yok.

Ancak WHO yetkilileri, Covid'le hastaneye kabul edilen kişilerle ilgili veri raporlayan ülkelerin sayısının önemli ölçüde azalması nedeniyle, bu varyantın sağlık üzerindeki etkisini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Enfeksiyonları ve ciddi hastalıkları önlemek için WHO şu olaylara dikkat edin diyor:

Kalabalık ve kapalı alanlarda maske takın
Öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı kapatın
Ellerinizi düzenli olarak temizleyin
Özellikle riskli kategorideyseniz, güncel Covid ve grip aşılarını yaptırın
Covid belirtileriniz varsa test yaptırın