Küresel Hastalık Yükü (GBD) araştırmasının 1950-2021 yıllarında 195 ülkedeki ölümler ve öngörülen yaşam süreleri analizinin dışında anketler, nüfus sayımları ve diğer verilerden ortaya konulan sonuçlardan destek alınan araştırmada, özellikle Covid-19 salgını süreci ele alındı.

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsünce (IHME) tarafından başlatılan araştırmada, dünya çapında öngörülen yaşam süresinin 2019 ile 2021 arasında 1,5 yılı geçkin azaldığı ve geçmişteki yükselişlerin net bir şekilde ters tarafa doğru yol aldığı anlaşıldı.

Wifi sinyalini bozan öyle bir eşya var ki! Duyunca çok şaşıracaksınız… Wifi sinyalini bozan öyle bir eşya var ki! Duyunca çok şaşıracaksınız…

"YIKICI POTANSİYEL ETKİLERİNİ ORTAYA KOYUYOR"

IHME'de yetkili olan araştırmacılardan Dr. Austin E. Schumacher, Covid-19 salgınının dünya çapındaki yetişkinler üzerinde yıkımı yol açtığını ifade ederek, "Salgın sırasında, ülkelerin ve bölgelerin yüzde 84'ünde beklenen yaşam süresi azaldı. Bu durum, yeni patojenlerin yıkıcı potansiyel etkilerini ortaya koyuyor." şeklinde konuştu.

Öngörülen yaşam süresi, bir kişinin ortalama ne kadar hayatta kaldığını belirleyen istatistiki bir analiz.

Araştırmanın diğer ayrıntıları, "The Lancet" adlı dergide paylaşıldı.