Onay verilen maddelere göre;

Bedelli askerliğe gelecek zam oranı hesaplandı Bedelli askerliğe gelecek zam oranı hesaplandı

- Kısa çalışma koşullarına "genel salgın" durumu da yer alacak. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için istenen asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye düşürülecek.

Sigortalı çlaışanın kısa çalışma ödeneğine hak sahibi olabilmesi için kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi yatırmış olması istenecek. Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak sigortalının kendisine verilecek. Ödeme tarihini öne çekmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına yetki verildi.

Kısa çalışma ödeneği, damga vergisi dışında herhangi bir vergi ve ödemeye tabi olmayacak, nafaka borçları hariç onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya başkasına devir ve temlik sunulamayacak.

Kısa çalışma ödeneği olarak ödenen zamanlar, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki hizmet akdi fesihlerine istinaden yapılacak işsizlik ödeneği ödemelerine ilişkin hak sahipliği zamanlarından indirilecek.

Sigortalının kusurundan dolayı fazla ödemeler, yasal olarak düzenlenen faiziyle sigortalıdan tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri tahsili istenmeyecek.

Söz konusu uygulama, kısa çalışma başlama tarihi, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce olanlar hakkında da sağlanacak. Kısa çalışma ödeneğine ilişkin hükümler 1 Mart'ta yürürlükte yer alacak.

Asgari ücret yardımı 700 lira çıkacak

Ek istihdamın oluşması ve özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamının yardım etmek için ödenen teşvik, 31 Aralık 2025'e kadar sürecek ve uygulamanın 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yetki sunulacak.

En az emekli aylığı, ocak ödeme döneminden sonra uygulanmak üzere 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkacak.

İşverenlerin iş gücü maliyetlerinin indirilerek istihdamın yükseltilmesi ve kayıtlı istihdamın korunması hedefiyle 2016'dan bu yana uygulanan asgari ücret desteği 2024'te aylık 700 lira olarak belirlendi. Böylece asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya çıkarılmış olacak.

Teklifin birinci bölümünde bulunan maddelerin onaylanmasının ardından Genel Kurulda, teklifin ikinci bölümünün tümü üzerindeki değerlendirmeler başladı.

İYİ Parti Grubu adına konuşan Manisa Milletvekili Şenol Sunat, gelişmiş ülkelerde emeklilerin dünyanın her yerine geziler yaptığını ifade etti. Sunat, "Bizim emeklimiz kendi memleketlerine gidemez duruma düşmüştür. Emekliler evinden, daha ucuz gıda bulmak için, kuyruklarda saatlerce beklemek için çıkabilmektedir." şeklinde konuştu.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da teklifle emeklilerin aylıklarında iyileştirme olmasının amaçlandığını belirtti.

Genel Kurula sunulacak düzenlemede de SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranının yüzde 49,25'e yükseltilmesi öngörüldüğünü belirte Ersoy, MHP olarak teklifi desteklediklerine yer verdi.

Ersoy'un açıklamasından sonra TBMM Başkanvekili Celal Adan, görüşmeye ara verdi. Adan, verilen aranın ardından komisyonun yerinde bulunmaması üzerine görüşmeyi saat 14.00'te toplanmak üzere sonlandırdı.