Beyaz Saray, Gazze'de kalıcı ateşkes istemediklerini, ancak 7 günlük süren "insani ara"nın 8, 9, 10'a veya ileriye uzatılması gerektiğini söyledi.
 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Beyaz Saray'da gerçekleşen basın toplantısında, İsrail ile Hamas arasındaki saldırılara "insani ara" verilmesine yönelik konuşma yaptı.

Batı Kudüs'ün girişinde İsraillilere yönelik silahlı saldırı düzenlenmesinin Gazze'deki "insani ara"ya etki edip etmeyeceği sorusu üzerine Kirby, şiddet saldırılarının, uzlaşmanın uzatılması konusunda herhangi bir etkisinin olmayacağını ifade etti.

Kirby, Gazze'de kalıcı bir ateşkesi istemediklerini fakat 7 günlük "insani ara"nın 8, 9, 10'a veya ilerisine uzatılmasının daha uygun olacağını söyledi.

ABD'nin 'insani ara' nın uzatılmasında destek vereceğini de ifade etti.

Kirby, Gazze halkına daha fazla gıda, su, ilaç ve yakıt ulaştırmak için son bir hafta içinde bölgeye yapılan yardımların göz ardı edilmemesi gerektiğini, ateşkesin uzatılması için çok çalıştıklarının önemini dile getirdi.

İsrail'in, "insani ara" bittiğinde abluka altındaki Gazze Şeridi'ne ilişkin saldırılarını sürdüreceğini hatırlatmasını yapan Kirby, İsrail'in Hamas'ın peşinden gitme "hakkı ve sorumluluğu" olduğunu da söyledi.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

John Kirby açıklmasında, ABD'nin İsrail'i desteklemeyi devam edeceğini, Gazze'nin güneyindeki sivillerin güvenliğini ve zarar görmemesi için "uygun güvenlik tedbirlerinin" alınması gerektiğini belirtti.

"Uygun güvenlik önlemleri" alınması durumunda Gazze'nin güneyine yönelik yapılacak askeri harekatı desteklemedikleri konusunda net olduklarını aktaran Kirby, savaş hakkında tecrübelerini paylaşmaları için İsrail'e askeri danışman ve uzman desteği yaptıklarını da açıkladı.

"Ukrayna'nın, hava savunmasını güçlendiriyoruz"

Son zamanlarda Rusya'nın Ukraynalıların enerji altyapılarını korumak için kullanmış oldukları savunma sistemlerini hedef alan bazı hava saldırıları gerçekleştiğini hatırlatan Kirby, "Ukrayna'nın hava savunma kabiliyetlerini güçlendiriyoruz. Böylece Rus füzelerini ve önemli altyapıyı hedef alan İran İHA'larını vurabilsinler." cümlelerine yer verdi.

Ukrayna'ya Patriot Hava Savunma Sistemi bataryası, hava savunma sistemleri ve ekipman ulaştırdıklarını belirten Kirby, Ukrayna'nın enerji altyapısını güçlendirmeye yönelik çalışmalar sürdürüldüğünü de belirtti. 

John Kirby, Ukrayna'ya yüksek gerilimli oto transformatörleri, endüstriyel boyutta gaz jeneratörleri gibi ekipman ve malzemeler sağlayarak Ukrayna'daki insanların ısı ve elektrik kaybını giderilmesinde yardımcı olmayı sağladıklarını bildirdi.