Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rolex saat ve ıstakoz tepkisi: Ayrıca uyarmam mı gerekiyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rolex saat ve ıstakoz tepkisi: Ayrıca uyarmam mı gerekiyor?

Brüksel merkezli Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), Temmuz 2025'te otomobil ve hafif ticari araçlar için ve Temmuz 2027'de ağır vasıtalara uygulanması planlanan Euro 7 emisyon standartlarına ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Euro 7 standartlarının AB Komisyonu tahminlerinin 4 ile 10 kat üzerinde maliyetlere neden olacağı belirtildi. Yeni standartların araç başına maliyetinin içten yanmalı motorlu otomobiller ve kamyonetler için yaklaşık 2 bin avro, dizel kamyonlar ve otobüsler için ise yaklaşık 12 bin avro olduğu ifade edildi.

Açıklamada, bu maliyetlerin AB Komisyonu'nun Euro 7 etki değerlendirmesindeki tahminlerinden çok daha yüksek olduğu vurgulandı. Euro 7'nin yüksek maliyetlerin yanı sıra daha yüksek yakıt tüketimi gibi dolaylı maliyetlere de neden olabileceği belirtildi. Açıklamada, Euro 7'nin son derece yüksek maliyetlerle düşük çevresel etkiye sahip olacağı ve daha uygun alternatiflerin bulunması gerektiği ifade edildi.

Euro 7 standartları, AB Komisyonu tarafından Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda AB'de satılan yeni araçlardan kaynaklanan kirliliği azaltmak amacıyla teklif edilmişti. Ancak, İtalya öncülüğünde bir grup ülke, söz konusu yeni standartlara karşı olduklarını açıklamıştı. Euro 7 standartlarının yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosu ve üye ülkelerin onayı gerekmektedir.