Bankaların emekli promosyonları artıyor, ancak emekliler yüksek promosyon veren bankalara geçmek istediklerinde kredi alamıyorlar, çünkü kredi engeline takılıyorlar.

TÜKONFED Bankacılık Komisyon Başkanı Hüseyin Ölmez, "Emekli kredisi kullandığında aylık faiz oranı yüzde 1.05 idi. Şimdi, ödenmesi gereken miktarı öğrenmek için eski kredi borcunu kapatmak zorunda. Bunun için yeni bir kredi alması gerekiyor, ancak bu kez aylık faiz oranı yüzde 5.5. Yani, emekli promosyonu almak için yeni kredi alıp eski borcu ödemek zorunda kalıyorlar" diyor.

Emeklilerin hesaplarını başka bir bankaya taşımak için belirli bir süreyi doldurma zorunluluğu yok. Ancak bu süreyi doldurmadıkları takdirde, aldıkları promosyon miktarının bir kısmını iade etmek zorundalar.

Yeni müfredatla aynı sınıftaki öğrencilere 'farklılaştırılmış eğitim' geliyor Yeni müfredatla aynı sınıftaki öğrencilere 'farklılaştırılmış eğitim' geliyor

Ölmez, "İade edilmesi gereken miktarı hesaplarken, aldığınız promosyonu 36 ay ile bölüyorsunuz. Bankada kaldığınız süreyi ise bu 36 ay ile çarpıyorsunuz. Bu, size ödenmesi gereken miktarı belirler. Aldığınız promosyonun bir kısmını geri ödemeniz gerekir" diyor.

Bankalar, iade edilmeyen tutarlar için faiz talep ediyorlar.

Ölmez, "Banka, size bu parayı faizsiz kullandığınızı söyleyerek, tüketici kredisi faizi talep ediyor. Bu uygulama yasal olarak haklı bulundu. Ancak uygulanan faiz oranı güncel tüketici kredisi faiz oranıdır, yani yüzde 6'lar civarında. Bu da promosyonun önemli bir kısmını faiz olarak geri ödemeniz anlamına geliyor" diyor.