Ankara'nın verimli topraklarında yetişen Ayaş domatesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer paydaş kurumların ortak çalışmalarının meyvesini verdi. Yapılan yazılı açıklamaya göre, bu sevilen domates türü, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili alma onuruna erişti. Bu başarı, Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün sayısını 15'e çıkartırken, aynı zamanda Ankara'nın ilk coğrafi işaretli ürünü olma özelliğini taşıyor.

Ayaş domatesi, 1960'lı yıllardan beri Ankara topraklarında özenle yetiştiriliyor. Özellikle iri yapısı ve etli dokusuyla bilinen bu domates türü, 250-300 gram ağırlığındadır. Donuk pembe-kırmızı renklere sahip olan domates, kesildiğinde meyve etinde beliren kırağı şeklindeki beyazlıkla tanınır. Lezzeti, yüksek asit oranından kaynaklanan hafif tuzlu ve limonsu bir aroma sunar.

Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı belli oldu Fenerbahçe'nin yeni yüksek divan kurulu başkanı belli oldu

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, açıklamada coğrafi işaret almanın ürünlere değer kattığına vurgu yaparak, "Ankara'mızın gözbebeği ürünü Ayaş domatesi, uluslararası alanda daha tanınır hale gelecek." ifadesini kullandı. Ayrıca, Bakan Yumaklı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Ezine peyniri, Maraş tarhanası, Safranbolu safranı, Araban sarımsağı ve Aydın Memecik zeytinyağı gibi 6 ürünün daha benzer tescilleri almasını beklediklerini açıkladı.

Bakan, AB'den coğrafi işaret tescili bekleyen toplam 40 ürün olduğunu belirterek, bu sayıyı artırmak için paydaş kurumlarla yoğun çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Türkiye'nin zengin ve çeşitli tarım ürünlerinin uluslararası alanda daha fazla tanınması hedefleniyor.