İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki güvenli bölgeye yönelik insani yardım çalışmaları sonucunda ülkesine dönen Suriyeli sayısının 625 bine yaklaştığını duyurdu.

Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki güvenli bölgeye yönelik insani yardım çalışmaları sayesinde evlerine dönen Suriyeli sayısının 625 bine yaklaştığını belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen Güvenlik Toplantısı'na katıldı.

Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada ülkesine dönen Suriyelilerin rakamlarını paylaştı:

Bakan Şimşek'ten KDV açıklaması Bakan Şimşek'ten KDV açıklaması

Evlerine Dönen Suriyeli Sayısı 625 Bine Yaklaştı

Ali Yerlikaya, sınır ötesindeki ihya çalışmalarının sonucunda 625 bine yakın Suriyelinin ülkesine dönüş yaptığını bildirdi. Cerablus, El-Bab, Azez tarafında, karşı tarafta hayatın ihyasıyla ilgili yapılan çalışmaların 7 yıldır devam ettiğini belirtti.

Kilis'in 114 kilometrelik Suriye sınırına dikkat çeken Yerlikaya, şunları ifade etti:

"Hudut güvenlik sistemleriyle ilgili başta duvar ve fiziki güvenlik sistemlerimizin teknolojiyle donanımları gayet iyi noktaya geldi ve bu noktada hiçbir zaman da durmuyoruz. Öncelikli olarak düzensiz göç ve göçmen organizatörleriyle ilgili göreve geldiğimiz ilk andan itibaren bu noktada nasıl çalıştığımızı herkes biliyor. Bunu da sık sık kamuoyuna paylaşıyoruz."

Devam Eden Çalışmalar ve Briket Ev Projeleri

Bakan Yerlikaya, Cerablus, El-Bab, Azez tarafında yapılan hayatın ihyası çalışmalarının sürdüğünü ve bölgede göçün durdurulması için yapılan çalışmalara devam edileceğini vurguladı. Suriyelilerin geri dönüşleriyle ilgili briket ev projesinin AFAD kontrolünde devam ettiğini aktardı.

Suriye'nin kuzeyinde savaş mağduru ve yerinden edilmiş aileler için yapılan briket evlerin, Türkiye, Suriye ve yabancı yardım kuruluşları ve hayırseverlerin desteğiyle inşa edildiğini belirtti. Bu evlerin, altyapı çalışmalarıyla birlikte okul, sağlık ocağı, oyun parkları ve camiler gibi hizmetlere de sahip olduğunu söyledi.