Finlandiya'da gerçekleştirilen bir araştırmada, geç uyuyan insanların daha erken öldüğü ancak bu ölüm nedeninin uyku saatlerinden ziyade sigara ve alkol tüketimiyle ilişkili olabileceği ortaya çıktı. Araştırmada, 1981 ile 2018 yılları arasındaki veriler kullanılarak geç uyuyanların alkol ve sigara tüketimi ile erken ölüm arasındaki bağlantı incelendi...
 

Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi

Finlandiya İş Sağlığı Enstitüsü'nden (FIOH) Dr. Christer Hublin liderliğinde yürütülen araştırmada, 24 yaşındaki 22,976 kadın ve erkek katılımcı üzerinde çalışılmıştır. Gece aktif olan insanların, gündüz aktif olanlara kıyasla daha erken öldüğü ancak bu durumun sigara ve alkol tüketimiyle ilgili olduğu bulunmuştur. Geç uyuyanların daha fazla sigara ve alkol tükettiği tespit edilmiştir.

Katılımcılardan 2018 yılında 8,728 kişinin öldüğü ve gece aktif olanların ölüm oranının gündüz aktif olanlara göre yüzde 9 daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Araştırmayı yürüten Hublin, uyku düzeninin ölüm oranına etkisinin çok az olduğunu ve gece geç yatan insanlar arasındaki ölüm oranıyla büyük ölçüde tütün ve alkol tüketimi arasında bir ilişki olduğunu ifade etmiştir.

Araştırmanın sonuçları, "Chronobiology International" dergisinde yayımlanmıştır.