Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya'ya göç eden bazı Rus ve Ukraynalıların, evlerini kayıt dışı kiralamalarının yanı sıra fotoğrafçılık sektöründe de kayıt dışı faaliyet gösterdikleri gözleniyor. Savaşın etkisiyle Antalya'ya gelen Rus ve Ukraynalıların sayısında ciddi bir artış yaşandı.

Bu göç dalgası sonucunda birçok Rus ve Ukraynalı, Antalya'da ev satın alarak yerleşik hayata geçti ve bu evleri kayıt dışı olarak kiralama yoluyla gelir elde etmeye başladı. Ancak bu durum, hem turist sayısının gerçek durumundan farklı bir tablo çıkmasına hem de kira pazarında aşırı talep ve yüksek fiyat artışına neden oldu.

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Rus ve Ukraynalıların satın aldığı evleri kayıt dışı olarak günlük, haftalık ve aylık kiraya vermelerinin, havalimanından gelen turist sayısı ile otellerde kalan turist sayısı arasında ciddi bir fark yarattığını belirtiyor. Bu durum, gerçek turist sayısını doğru tahmin etmeyi güçleştiriyor.

Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesine ilişkin detaylar belli oldu Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesine ilişkin detaylar belli oldu

Rus ve Ukraynalıların satın aldıkları evleri kiralama pratiği, yerli vatandaşların ev sahibi olma şansını düşürüyor ve fiyatları yükseltiyor. Bu durum ayrıca kayıt dışı ekonomiye de katkıda bulunuyor.

Ayrıca, bu göç dalgası fotoğrafçılık sektöründe de etkili olmuş gibi görünüyor. Rus ve Ukraynalı turistlerin ve yerleşik yabancıların talep ettiği fotoğrafçılık hizmetinde ciddi bir artış yaşandığı belirtiliyor. Ancak bu alanda kayıt dışı çalışan fotoğrafçıların da olduğu ve bu durumun mevcut fotoğrafçılara zarar verdiği ifade edildi.