İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan insanlık dramı sonrası gözler Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'na çevrilmişti. Mısır tarafından kapatılan refah kapısı, ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüşmesi sonrası şartlı olarak açılacak.

ABD lideri ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Refah Sınır Kapısı'nın açılması ve Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 kamyonun geçişine izin verilmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı. Öte yandan 2 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze'ye geçişine izin verilen kamyon sayısının yetersizliği ise dikkatlerden kaçmadı.

Yusuf Tekin; Verimsiz Çalışan Öğretmenlerimiz Var Yusuf Tekin; Verimsiz Çalışan Öğretmenlerimiz Var

Yardımlar Hamas'a Ulaştırılmayacak

Başkanlık uçağı Air Force One'ın yakıt ikmali için indiği Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Biden, Sisi'nin Refah Sınır Kapısı’nı açmayı ve Gazze'ye insani yardım taşıyacak yaklaşık 20 kamyonun geçişine izin vermeyi kabul ettiğini açıkladı.

653082f486b24410507380c0

İnsani yardımların Hamas'ın ulaşması durumunda yardımların sona ereceğini ifade eden Biden, uzlaşmacı bir tavır sergileyen Sisi'nin bu konuda övgüyü hak ettiğini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada  "İki lider, BM'nin insani yardım çağrısına acil ve etkili uluslararası yanıtın teşvik edilmesi için yakın işbirliği içinde çalışma konusunda mutabık kaldı" denildi. Biden ve Sisi'nin "Ortadoğu'da istikrarın korunması, çatışmaların tırmanmasının önlenmesi ve bölgede kalıcı barışın sağlanması gerektiği" konusunda da görüş birliğine vardığı ifade edildi.

Refah Kapısı 7 Ekim'den bu yana iki kez bombalandı

Her yeni gün bir savaş suçu daha işleyen İsrail ordusu tarafından, Gazze Şeridi'nin Mısır'a açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı 7 Ekim'den bu yana iki kez bombalandı.

Refah Sınır Kapısı Nerede?

Refah Sınır Kapısı, Filistin'in Gazze Şeridi bölgesi ile Mısır arasındaki tek sınır kapısının adıdır. Adını sınırın geçmesiyle bölünen Refah şehrinden almaktadır.

photo_5875176504428707277_y