Giriş: Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklanarak tercih dönemi başladı. 3 milyon 527 bin 443 adayın katıldığı 2023-YKS'ye göre üniversitelerde toplam 1 milyon 111 bin kontenjan bulunuyor. Bu yıl yapılan değişikliklerle özel kontenjanlar, destekler ve yeni programlar adayları bekliyor. Öğrencilerin geleceklerine yön verecek tercih süreci, 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 arasında gerçekleştirilecek.

10 Soruda 2023-YKS Tercihleri

Bu yıl üniversitelerde kaç kontenjan bulunuyor?
2023-YKS sonuçlarına göre üniversitelerde toplamda 1 milyon 111 bin kontenjan bulunmaktadır. Bunun içinde ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin kontenjan yer alıyor. Ayrıca, 34 yaş üstü kadınlar için 21 bin 42 kontenjan ayrılmıştır.

Depremzede adaylara yönelik kontenjanlar nasıl belirlendi?
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle, depreme maruz kalan illerde bulunan devlet üniversitelerinde, YKS ile öğrenci alan programlarda, mevcut kontenjanın dışında ilave yüzde 25 kontenjan belirlenmiştir. Vakıf üniversitelerinde de her bir programda 1'er burslu kontenjan ayrılmıştır.

Tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?
Adaylar tercih yaparken ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını göz önünde bulundurmalıdır. Hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında ise sıralamalarına uygun olan programları dikkate almalıdır.

Tercihler sıralamaya göre mi, puana göre mi yapılmalı?
Tercihler sıralamalara göre yapılmalıdır. Geçmiş yıl sıralamaları dikkate alınarak tercihler yapılmalı ve en fazla 24 tercihte bulunulmalıdır.

Başarı sıralaması uygulaması devam edecek mi?
Evet, başarı sıralaması uygulaması devam edecek. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarına giriş için en düşük başarı sırası belirlenmiştir.

Bu yıl açılacak yeni bölümler var mı?
Evet, bu yıl Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları bünyesinde siber güvenlik analistliği ve operatörlüğü programları açılmıştır. Ayrıca farklı bölümler de üniversitelerde açılacaktır.

İktisadi idari bilimlerde çift ana dal yapma imkanı var mı?
Evet, İstanbul, Ankara, Dokuz Eylül, Karadeniz Teknik ve Çukurova üniversitelerinin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine kayıt yaptıracak öğrencilere bilgisayar bilimleri, iktisat, ekonomi, işletme, istatistik ve ekonometri programlarında çift ana dal ile yan dal eğitimi imkanı getirilmiştir.

YKS tercihleri için danışmanlık nasıl alınır?
MEB tarafından öğrencilere rehber öğretmenler tarafından danışmanlık verilecektir. Adaylar, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan ya da RAM'larda oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alabilir.

Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?
Kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Değişim Kriterlerimiz Belli, Medyanın Gündemi Belirlemesine İzin Yok Cumhurbaşkanı Erdoğan: Değişim Kriterlerimiz Belli, Medyanın Gündemi Belirlemesine İzin Yok

Ek yerleştirme nasıl yapılacak?
Üniversitelerdeki boş kontenjanlar ÖSYM'ye bildirilecek ve merkezi ek yerleştirme yapılacaktır. Ek yerleştirmede daha önce bir programa yerleşen adaylar başvuramayacaktır.