Güncel

D Sınıfı Ehliyet Yaşı Düşürüldü! D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçlar İçin?

Resmi Gazete'de yayımlanan "Karayolu Taşıma Yönetmeliği" ile birçok maddede değişiklik yapıldı. D sınıfı ehliyet yaşı değişti..

Abone Ol

Yayımlanan karara göre D sınıfı ehliyet almak isteyen kişileri için yaş sınırının 26'dan 24'e düşürüldüğü öğrenildi. Bu açıklama ile birlikte M, A1, B1 sınıfı ehliyet almak isteyenlere uygulanan yaş sınırı 16; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için de 18 yaş olarak sınırın belirlendiği öğrenilmiş oldu.

Yönetmelikte taşıtların teknik şartları ve faaliyetlerini düzenleyen kısımda da değişiklikler yapıldı.

D Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?

Otobüs ve minibüs kullanma yetkisine sahip olmak isteyen kişilerin başvurması gereken ehliyet tipi D sınıfı ehliyettir. Ayrıca D sınıfı ehliyeti almak isteyenlerin B sınıfı ehliyetine sahip olması en az ilkokulu bitirmiş olmak diğer şartlar arasındadır.

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI!

Yaş sınırının düşürülmesi ile ilgili alınan bu karar Resmi Gazete'de şu şekilde açıklandı;

MADDE 1- 8/1/2018 tarihli ve 30295 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “cccc) Teknik şartlar: Bu Yönetmelik kapsamında kullanılacak taşıtların, geçerli araç muayenesini veya ilgili mevzuatta belirtilen diğer teknik koşullarını,”

MADDE 1- 8/1/2018 tarihli ve 30295 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. “cccc) Teknik şartlar: Bu Yönetmelik kapsamında kullanılacak taşıtların, geçerli araç muayenesini veya ilgili mevzuatta belirtilen diğer teknik koşullarını,”MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi ile aynı maddenin dördüncü fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“C) B3 yetki belgesi: Hususi taşımacılık faaliyetinde bulunarak;

1) Kendi personelinin,

2) Kendi diyaliz merkezlerinde tedavi gören hastaların,

3) Kendi özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitimi alan engelli bireylerin ve bunların velisinin/vasisinin, taşımasını yapacaklara,”