Adalet sistemindeki önemli pozisyonlara aday olanların seçiminde kullanılan kriterlerde önemli değişiklikler yaşanıyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Yönetmeliği", hakim ve savcı yardımcılığı ile ilgili sınavlarda yeni şartlar getiriyor.

TBMM'de gündem bu hafta yoğun TBMM'de gündem bu hafta yoğun

Yönetmelik, hukuk fakültesi mezunları için hakim ve savcı yardımcılığı sınavına girebilmek, avukatlık stajı ve noterlik stajına başlayabilmek için Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma şartı getiriyor. Aynı şekilde, idari yargı hakim yardımcılığı sınavına girmek için de İdari Yargı Ön Sınavı'nda başarılı olma koşulu aranacak.

Sınavlar, her yıl nisan ve eylül aylarında düzenlenecek. Başvurular, ilgili bölümlerden mezun olanlar tarafından gerçekleştirilecek ve ÖSYM tarafından test şeklinde yapılacak. En az 70 puan alan adaylar başarılı kabul edilecek.

Yönetmelik ayrıca, hukuk bilgisine sahip olan ancak hukuk fakültesi mezunu olmayan adaylar için de önemli bir değişiklik içeriyor. İdari yargı hakim yardımcılığı sınavına girmek isteyenler için, idari yargı alanında en az 4 yıllık yükseköğrenim yapmış veya denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olma şartı getiriliyor.

Bu yeni yönetmelik, yargı sistemindeki önemli pozisyonlara alınacak adayların niteliklerini belirlemek ve adaletin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla hayata geçiriliyor. Yargı sisteminin daha nitelikli ve güvenilir hale gelmesi için atılan bu adım, adaletin tesis edilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.